Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Eerste Lustrum van de dames van de breigroep 'vrienden van Burundi'!
Eerste Lustrum van de dames van de breigroep 'vrienden van Burundi'!
maandag 31 maart 2014
Eerste lustrum breidamesHet jaar 2014 is het vijfde jaar dat de dames van de breigroep 'vrienden van Burundi'. de opbrengsten van hun activiteiten doneren aan de Stichting Help Burundi. Tot nu toe maakte de groep al € 4100 over op de rekening van onze stichting. Dat bedrag kan binnenkort nog worden aangevuld met de opbrengst van een deel van het jaar 2013.

KerstkaartenVijf jaar geleden kwam de stichting in contact met de uiterst actieve groep, die geleid wordt door Wilhelmien Horsthuis uit Rossum. De dames breien in hun vrije tijd tientallen paren sokken per jaar. Vervolgens huren zij een kraam om op allerlei, streekmarkten, braderieën en kerstmarkten hun producten aan de man te brengen. De zelfgebreide sokken zijn van prima wol gemaakt. Ze worden verkocht voor € 10 per paar. Het mag duidelijk zijn dat arbeidsloon niet berekend wordt. Er komen dan ook vaak mensen terug om nieuwe voorraad in te slaan. Het comfort van zelfgebreide sokken van goede sokkenwol is niet te evenaren. Dat weet menigeen nog uit z’n jeugd.

Weer en wind, regen, storm, tropische hitte of vrieskou: de dames zijn paraat! Soms puffend achter een kraam in de bloedhitte, soms ingepakt als poolreizigers. Koffie en soep gaan dan mee in thermoskannen. Doe het hen maar eens na: een dag in de ijzige kou met harde wind (bijvoorbeeld in de vorige winter in Ootmarsum) of het zonnigste plekje tijdens een tropische boerenbruiloft in Denekamp. Hulde!

De opbrengst van hun arbeid gaat naar het Murika-project in Gitega in het binnenland van Burundi. Daar hebben in het recente verleden nogal wat oorlogen gewoed. (Burundi grenst aan Congo en Ruanda). Er wonen daar straatarme mensen, voor een groot deel weduwen en wezen. Het Murika-project heeft als doel om ongeveer 175 weduwen een klein krediet te geven om activiteiten te kunnen ontplooien, waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, (bijvoorbeeld het houden van geiten, het exploiteren van een kleine graanmolen, het maken van schoenen en bijenteelt). Als tegenprestatie zijn ze verplicht één of twee wezen op te nemen. We werken daar samen met een kleine congregatie van Broeders van Bene Yosefu, die wordt geleid door Frater Tharcisse. Met hèm en zijn broeders kunnen we fantastisch samenwerken. Alle afspraken worden altijd nagekomen en er blijft geen cent aan de strijkstok hangen.

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee