Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Feestelijke opening Waterproject Spring of the Kiryama
Feestelijke opening Waterproject Spring of the Kiryama
dinsdag 12 februari 2013

Opening waterproject Help BurundiZaterdag 2 februari 2013 vond in de stad Muyinga, gelegen in het noord-oosten van Burundi, de feestelijke opening van het waterproject "Spring of the Kiryama" plaats.

In het bijzijn van vertegenwoordigers van de regering en samenwerkende instanties, knipte de minister van energie en mijnbouw het lint door. Deze symbolische handeling werd begeleid door het indringende geluid dat de Burundese trommelaars en zanggroepen lieten horen.

Zie hieronder een uitgebreid verslag.

De minister werd geassisteerd door Ben Bos, die het hele project gedurende jaren heeft begeleid en door Henk ter Braak, voorzitter van de Stichting Help Burundi.

Het Waterproject levert schoon drinkwater aan de stad Muyinga, aan o.a. het ziekenhuis, het weeshuis en de gevangenis. 

Om 11.00 uur verzamelden de genodigden zich rondom het grote reservoir op Mukoni Hill in afwachting van de komst van de hoogwaardigheidsbekleders. Voordat deze aankwamen, waren er optredens van diverse Burundese groepen: de imposante Burundese trommelaars, een vrouwenzang– en dansgroep en een groep bestaande uit  ‘Batwa’, de bevolkingsgroep die in Burundi het laagst in aanzien is. Zij bespeelden zelfgemaakte instrumenten. Deze mensen wonen net buiten de stad Muyinga op een aan hen toegewezen terrein. Het laatste tappunt in de serie is o.a. voor hen bestemd.

Nadat het lint was doorgeknipt, konden de aanwezigen schoon drinkwater tappen in een door de Stichting ter beschikking gestelde bidon.
 
Vervolgens werden de gasten naar de oorsprong van het water gebracht: the Spring of the Kiryama. Dit gebeurde met Landrovers van de firma Flemish, een Canadees bedrijf dat de Burundese bodem exploreert in de hoop daar waardevolle metalen aan te treffen. Flemish participeert in het project.

The Spring of the Kiryama is gelegen op ruim 7 kilometer afstand van de stad Muyinga. Het water van de bron wordt opgepompt d.m.v. elektrische pompen die geplaatst zijn in een nieuwgebouwd pompstation, dat de naam van een grote sponsor, H.A.J. Bekhuis, heeft gekregen. Vanuit dit station zijn leidingen gelegd naar Muyinga. Hiervoor was het aanleggen van een nieuwe weg noodzakelijk, evenals een nieuwe elektriciteitsvoorziening.

Het gezelschap begaf zich daarna naar het prachtig versierde stadion van Muyinga, waar het officiële gedeelte plaatsvond: speeches van de Minister van Energie, de burgemeester, de gouverneur van Muyinga, de voorzitter van de Stichting Help Burundi en de bisschop van het bisdom Muyinga. Ook hier waren de tamboers, de zang- en dansgroepen en de instrumentalisten weer aanwezig ter opluistering. Hierdoor gaven zij uiting aan de enorme vreugde die er heerst onder de bevolking van Muyinga over de nieuwe watervoorziening.

Het beheer van dit prachtige project en de afdracht van de gelden werd officieel in handen gelegd van vrouwenorganisaties, onder supervisie van de waterleidingmaatschappij Regideso.

De feestelijkheden eindigden met een buffet voor alle genodigden. Tijdens de opening hiervan memoreerde de bisschop het vele werk dat de overleden Toon Heupink voor de Stichting heeft verricht.


Het Waterproject krijgt zijn vervolg met een Sanitatieproject dat voorziet in de aanleg van een centraal gelegen gebouw met openbare douches en toiletten. De Stichting Help Burundi heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij Wilde Ganzen voor een bijdrage. Een aantal grote sponsors heeft reeds een aanzienlijk bedrag gedoneerd. De manager van het Waterproject, Ben Bos, heeft zich bereid verklaard ook dit project te begeleiden en is tegelijkertijd in de gelegenheid controle uit te oefenen op het functioneren van het Waterproject.
Verder worden er door de Stichting technici opgeleid die de zorg voor gebouwen en installaties krijgen en deze ook bewaken. Ben Bos zal hen de komende vijf jaar volgen en begeleiden.

We hopen dat het Waterproject zal blijven voldoen aan de verwachtingen die de Stichting heeft, want het is een project dat ertoe doet!

Hieronder een foto-impressie van de opening.
 Openingshandeling waterproject Help Burundi Trommelaars bij opening waterproject Burundi Ben Bos bij opening waterproject Applaus bij opening waterproject Waterproject stromend water Help Burundi

 
< Vorige   Volgende >
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee