Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Reisverslag waterproject september 2011
Reisverslag waterproject september 2011
zondag 09 oktober 2011
Artikel index
Reisverslag waterproject september 2011
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Ondanks tegenslagen en moeilijke omstandigheden toch mooie voortgang waterproject "Spring of the Kiryama"

Van 28 augustus tot en met 3 oktober is Ben Bos in Burundi geweest voor begeleiding van het waterproject.

Er is het nodige gebeurd, de graafwerken zijn uitgevoerd voor de reservoirs en de pompstations, de weg is gereed. De bouw van het tweede pompstation is in ruwbouw gereed, de beton vloer voor het tweede reservoir kan gestort worden. Een drietal publieke fonteinen zijn gereed.  De beplating van het stalen reservoir is  gereed en de fundering uitgegraven.             

Graven aan 2e pompstation  Waterproject Afrika-Burundi september 2011
Waterproject september 2011  Graven eerste pompstation  

Bijgevoegd het complete reisverslag.

Grote problemen blijven de tax en de import en hoe de bron te lokaliseren en kanaliseren zodat we de dam weer kunnen opbouwen.

Voorlopig is er nog wel werk aan de winkel en het is altijd moeilijk om weg te gaan terwijl er nog veel moet gebeuren. Het is hun project en ik hoop dat dit motiverend werkt.

Maar nu eerst voor mij een maandje Nederland en maar hopen dat er in die tijd voortgang wordt geboekt. Op 30 oktober ga ik die kant weer op.

Ben Bos 5 oktober 2011

Help Burundi

Projectmanager water

Spring of Kyriama

 

Zondag 28 augustus


Een korte nacht doorgebracht bij Theo en Dinie in Oldenzaal en dan op weg naar Brussel. Ik wil nog wel even terugkijken naar de familiedag met de neven en nichten van tante Betsie en oom Frans. Een gezellige dag en een bijzondere ervaring om met een TukTuk te rijden. Maar ik mag ook de familieleden bedanken die mij een hart onder de riem steken en een financiële bijdrage hebben verstrekt.
Dus om vijf uur rijden en Irma een maand alleen achterlatend in Nederland. Om acht uur levert Theo mij af in Zaventem. Daar de bekende procedure en alles loopt voorspoedig.
Iets later dan gepland vertrek ik om 11.00uur. De aankomst in Bujumbura zal om 19.25 zijn. Je kunt zien dat de vakantie voorbij is, aangezien het toestel maar voor de helft bezet is.
In Bujumbura eerst een visum gekocht. Prijs 90 dollar voor 1 maand. Temperatuur is 28 graden met een hoge luchtvochtigheid. Dus het zweet al snel los. Bagage ophalen en op zoek naar Sandrine en Thomas die me opwachten op het vliegveld.
Het was de bedoeling een huis te huren dit is echter nog niet gelukt, dan maar naar Hotel Kirriri waar ze me ondertussen kennen. Misschien maar goed ook want het is donker in Bujumbura, gelukkig heeft Kirriri een aggregaat en heb ik zonder kaars mijn weg kunnen vinden.
Snel de actuele situatie doorgenomen, morgen gaan we weer van start.

Maandag 29 Augustus

Wat is er gebeurd in de maand dat ik niet aanwezig was. De bedoeling was dat volgens planning gewerkt zou worden. Maar er is grote discussie ontstaan tussen Regideso en le Constucteur ( de aannemer ). Eerst was er het probleem van het water dat verdween door het verhogen van de uitmonding van de bron. Hier is nu van afgezien en het water is gelukkig teruggekeerd. Maar door terug te gaan naar het lagere niveau hebben we nu te weinig verval naar het eerste pompstation. Tenminste dat is de mening van de aannemer Anatole. Er zijn wederom extra metingen verricht.
De bespreking van vandaag is o.a. bedoelt om dit probleem op te lossen. Deo is de technicus die onderzoek gedaan heeft, de berekeningen uitgevoerd en het bestek geschreven. Maar hij zit nu op een ander project van de East African Organisation.
En Joachim is nu de verantwoordelijke man. Deo en Anatole zijn aanwezig om 9.30uur maar Joachim niet. Er is een stevige discussie over de plaats van het eerste pompstation en Deo wil persé het station op de door hem berekende plaats. Dit houdt echter in dat het station verdiept moet worden aangelegd. Consequenties hiervan ten eerste het uitgraven en ten tweede het aanbrengen van een keermuur, Tevens bestaat het risico bij wateroverlast dat het station onder water komt te staan. Maar Deo wil van geen verandering weten. Anatole zal een prijsopgave verstrekken die we morgen zullen bespreken alvorens opdracht te geven. Ondertussen komt tegen 12uur Joachim en wordt discussie dunnetjes over gedaan. Nu wordt besloten toch weer de topograaf te sturen op donderdag en de metingen nogmaals te controleren. Ook ik heb mijn twijfels over de uitvoering zoals door Deo wordt voorgesteld. Ook is er een discussie over meerwerk, de aannemer is van mening dat meerwerk wel dient te worden betaald en minderwerk niet in aftrek gebracht kan worden. Ik moet duidelijk stelling nemen dat dit nooit mijn uitgangspunt geweest kan zijn.

In de middag op weg naar SDV die moet zorgen voor het transport van Dar es Salaam naar Muyinga. Het was Sandrine niet gelukt met hem contact te houden.
Maar nu was hij op kantoor en heeft hij in mijn bijzijn kontakt opgenomen met Dar es Salaam. De planning was dat het op maandag 22 aug. op transport zou gaan, helaas om welke reden dan ook, is dit niet gelukt. Dan vandaag 29 aug, nee dit lukt ook niet want morgen en overmorgen is het suikerfeest, de Ramadan is afgelopen. Dus wordt het 5 september. De aankomst is gepland in Muyinga op vrijdag of zaterdag. Dan kan op maandag 12 sept. de inklaring plaatsvinden en dit moet gebeuren in Kayanza. De vrachtwagen blijft in Muyinga en iemand van SDV moet samen met iemand van Odedim dit gaan regelen. Let wel de ontheffing is nog niet geregeld.
Nog even bij DPI gecheckt of alles klaarstaat en dat e.e.a geregeld is met SDV, mijnheer Prassad bevestigt dit.

Ook komt de prijs binnen van de pomp installatie van KSB, de prijs voor het transport is eveneens hierbij vermeld. De pompen en kasten zullen in kratten zeewaardig worden verpakt. De levertijd zal ongeveer 8 weken zijn. De prijs van het transport valt tegen, en al met al komen we hier toch weer hoger uit dan opgenomen in het budget.

Dinsdag 30 augustus

Vandaag begonnen met het maken van de uitnodiging voor de vergadering van komende vrijdag. Eerst maar even contact opgenomen met Jonathan. Het blijkt dat hij vrijdag in Bujumbura is, Reden hiervan is dat hij een groep jongeren uit Italie onder zijn hoede heeft. Deze jongeren zijn voornemens Odedim te helpen met het verder opzetten van Odedim en projecten te financieren.
De vergaderplaats moeten we dan maar wijzigen. Na overleg met de anderen besluiten we vrijdag om 15.00uur bijeen te komen in ons kantoortje in Bujumbura. Iedereen stemt er mee in.
De prijs van Sovema komt binnen voor de levering van de electrische bekabeling en de levering van de transformatoren. Deze prijs valt mee, een artikel springt er uit en ik leg de vraag bij Joachim neer om te kijken hoe het zit met begroting en offerte. Ook hier weer valt het transport tegen. Ik ga dan ook overwegen om combinaties te maken zodat het in een container deze kant op kan komen.
Al met al is het weer tijd om het budget te controleren en dit in de spreadsheet te verwerken. Gelukkig blijken we in totaliteit nog steeds binnen de begroting te werken. Met als laatste onzekerheid de transportkosten.
Ook is het nog steeds niet duidelijk hoe het zit met de btw en de importheffing. Hierover zal Jonathan duidelijkheid moeten verschaffen.
In de avond nog een huis bekeken maar dit was echt Burundees met een keuken buiten de woning, dan zou ik met een cooker moeten gaan werken en dat is niet de bedoeling.
O ja, eigenlijk was dit een officiële feestdag, het suikerfeest voor de Islamieten, Dus maar weer een vrije dag.
 
Woensdag 31 augustus

Een dag van voorbereiding voor de vergadering van vrijdag, alle stukken maken en opsturen naar de deelnemers. Spreadsheets gemaakt voor prijsvergelijk.
Ook het voorbereiden van het vertrek naar Muyinga, benzine kopen is nog steeds een groot probleem. Je kunt uren in de rij staan wachten, zelfs tot laat in de avond.
Ook de stroom valt regelmatig uit en dan is het lastig om je werk te doen. Mede omdat ons kantoortje geen buitenlicht heeft. Oorzaak van te weinig stroom is de lage waterstand van het meer, nu ze bij het einde van droge seizoen zijn aangekomen.
Dus wordt nu gedoseerd stroom geleverd. Bijna om de dag worden de wijken afgesloten en zit er voor de mensen niet veel anders op dan op tijd te gaan slapen. Hiermee hangt ook samen de gebrekkige levering van water, want de pompen draaien ook niet altijd.
De mensen laten het gelaten over zich komen en het is dan ook wel duidelijk dat op deze wijze Burundi geen steek verder komt.

Donderdag 1 september

Om 8uur afgesproken met Joachim om samen naar Muyinga te gaan om daar knopen door te hakken. Maar om 8.45uur een telefoontje dat hij met eigen auto gaat want hij moet nog iets regelen in Gitega.
Dus met een uur vertraging gaan we op weg naar Muyinga om daar tegen 12.00uur te arriveren. We hebben contact met Anatole die bezig is samen met de topograaf nieuwe metingen te verrichten. Van Joachim horen we dat hij rond 14.00uur aanwezig zal zijn.
Nog even overnachting geregeld, Auberge is vol, dan maar een kamer gehuurd in een guesthouse. Snel een omelet met tomaat gegeten en dan samen met Jonathan en Anatole naar de Spring of Kyriama.
Hier nemen we een aantal beslissingen over het wijzigen van de plaats van het pompstation, in tegenstelling tot Deo, kiezen we voor het verderop plaatsen van het pompstation, dus we hebben wat meer verval. Ook de kans op overstroming is hier beperkt. De nieuwe metingen geven aan dat, alhoewel we soms tot drie meter diep moeten graven, voldoende verval moeten hebben voor het vullen van het eerste reservoir van waaruit de eerste pomp van water wordt voorzien.
De kosten blijven beperkt tot het extra leveren en graven van 100mtr buis. Of de pompen moeten worden aangepast kunnen we pas vaststellen na de drukverliesberekening en het vaststellen van het hoogteverschil.
Joachim heeft haast en we gaan nog snel even bij de plek van het reservoir langs, daar is een oud pompgebouwtje afgebroken. Maar Regideso zou zorgen voor het omleggen van de leidingen hetgeen nog niet is gebeurd. Demco zou echter voor tekeningen en berekeningen zorgen, die hebben we ook nog niet gezien. Dus we draaien in een kringetje rond, morgen hier maar proberen een besluit over te nemen.
Joachim is benaderd door de Gouverneur omdat een van de eigenaren problemen met het afstaan van de grond zou hebben. Hij vraagt mij hierover contact op te nemen. De gouverneur is echter niet bereikbaar.
Dus nog even bij de zusters langs een pakje van Josefien afleveren en de kerstkaarten terugbrengen want dit zouden algemene kaarten moeten zijn. Bij de nonnen is het rustig, Bernadette en Goretti zijn beiden op retraite.
Samen met Elvis een besluit genomen over het reclamebord dat nog niet is geplaatst. De kosten zijn voor Help Burundi, maar worden gedeeltelijk betaald uit de opbrengsten van de aanbesteding.
Nog even rijst ingeslagen en benzine geregeld die dan mee kan naar Bujumbura.
Eten bij de Auberge en dan zit de dag erop.

Vrijdag 2 september.
 
Om 8uur op bezoek bij de Gouverneur om te praten over de klacht, afspraak gemaakt dat deze worden opgepakt door Odedim en indien nodig naar Regideso of in het uiterste geval naar mij. Ze was een beetje gepikeerd want ze wilde graag de spring bezoeken, dit wist ik dus weer niet. Afspraak gemaakt voor de volgende keer. Daarna met Anatole ontbeten en nog even een aantal praktische zaken doorgenomen.
Dan op weg naar Bujumbura onderweg nog cokes en bananen meegnomen. Kunnen we nog een zakcentje verdienen. In Bujumbura is alles aanmerkelijk duurder.
Om drie uur bouwvergadering met Jonathan, Anatole, Sandrine en mijzelf.
Joachim komt om 16.15uur . Dus maar niet gewacht en begonnen met de problemen van Jonathan over de import en btw heffing. De Bisschop heeft een brief afgegeven bij de minister. Maar hem verder niet gevolgd, dus is er nog onduidelijkheid. Maandagmorgen voor vertrek naar Muyinga zal Jonathan dit aanpakken.
Wat betreft de bankrekening, dit is in werking gezet, maar de rekening blijkt te ziijn voorbereid in Muyinga. Komende donderdag zal ik daar tekenen en moet hij klaar zijn voor gebruik. In Bujumbura kunnen we dan regelen dat de rekening via Internet te volgen is .
Ook krijgen we van Jonathan een brief van het Ziekenhuis dat zij meedoen in het project, dit is een verheugende mededeling. Zij dragen 5 miljoen fbu bij ongeveer 2.5 duizend euro. Het bedrag zal binnen twee maanden op onze nieuwe rekening worden overgemaakt. Joachim komt binnen met de nieuwe tekening maar nog zonder berekening. De technische zaken worden doorgenomen en afgesproken wordt dat alsnog een berekening nodig is. Zaterdagmorgen om 11uur, komen we dan weer bij elkaar om een definitief besluit te nemen over de pompen. Dit mag niet fout gaan want correctie is niet mogelijk.
Nu Demco niet is komen opdagen moet ik hier maandag maar eens heen om een hartig woordje te spreken. De berekeningen hebben we nodig om e.e.a te controleren we praten wel over een gewicht van 250.000 kilo. En er is hier geen gemeente om te controleren.
Ook het verplaatsen van leidingen moet aan de hand van de tekeningen worden besproken.
Budget en betalingen worden doorgenomen en dit loopt in de pas.
Wat betreft de publieke tappunten, hiervoor is extra buis benodigd, gezien de veel gebruikte diameter, zal dit geen probleem opleveren. Regideso zorgt voor de extra buis.
Nu kan Anataole volop verder en stellen we de planning nog niet bij. De extra kosten beperken zich nu tot 1000 euro, dus te overzien.
Komende week zal ik een bezoek brengen aan de algemeen directeur Regideso.
Vrijdagavond verhuisd vanuit het hotel naar de bovenwoning, dezelfde als vorige keer.


Zaterdag 3 september

Tot 11uur mag je de openbare weg niet op, iedereen wordt geacht werken ten algemene nut  te doen. Straten zijn afgezet en de politie controleert.
Dit houdt in dat zeg maar tot 11,00uur iedereen slaapt.
Dus om11.00uur de auto naar de garage gebracht want de remvoeringen zijn versleten en moeten vernieuwd worden.
Dan naar Regideso waar ik samen met Anatole de berekingen doorneem en we komen tot de conslusie dat de eerste pomp geen wijzigingen behoeft te ondergaan. Ook denken we dat de tweede pomp binnen de tolerantie valt. Dit laatste zal ik dan maandag met KSB overleggen. En dan kan ik de pompen bestellen. Dit loopt uiteraard via Odedim.
Nog even besloten dat er toch nog een verzamelput komt voor de spring om verstoring van de levering te voorkomen en dat bij reparatie het water weg kan.
Ter afsluiting gaan we om 13.30 aan de lunch en dan is het zo maar 16.00uur.
De werkweek zit er op.
 
Zondag 4 september

Nog maar eens naar de garage want de auto was nog niet klaar,
En s'middags met een vriend van Claud gekeken naar de voetbalwedstrijd Burundi-Benin.
Een tamme vertoning en als je de oranjesupporters gewend bent erg rustig.
Benin komt in de tweede helft voor met 1-0 en in de allerlaatste minuut scoort Burundi eindstand 1-1.
 
Nu maandag gaan we er weer fris ( 30 graden) tegenaan ik bedank jullie voor de belangstelling en interesse.

 

Groeten vanuit Burundi. 

Ben Bos manager waterproject Help Burundi. 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee