Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Uitvoering van het waterproject is gestart
Uitvoering van het waterproject is gestart
dinsdag 26 juli 2011

De eerste schop de grond in - waterproject BurundiEerste schop de grond in!

Eindelijk kunnen we zeggen: "de eerste schop is de grond in". De aannemer is begonnen en vrijdag ging de eerst spade (pikhouweel) de grond in. Nadat Help Burundi het project van de BDDM heeft geadopteerd in 2006, is het er dan toch van gekomen. Na jaren van voorbereiding, geld inzamelen, overleg, aanpassingen is nu het moment suprème aangebroken.

Projectleider Ben Bos gaf samen met assistent Sandrine de eerste klap met de pikhouweel in de grond van Muyinga.

Het waterproject zorgt ervoor dat het water uit de bron "Spring of the Kyriama" met een systeem van buizen, pompen en reservoirs naar de stad Muyinga gepompt wordt. Hierdoor krijgen meer dan 10.000 mensen in Muyinga toegang tot schoon drinkwater. Ook het ziekenhuis en het gehandicaptencentrum zullen een aansluiting krijgen.

Hieronder het complete verslag van Ben Bos over de werkzaamheden en gebeurtenissen van de afgelopen week.

Werkzaamheden waterproject zijn begonnenDe Spring of the Kyriama dient tot de oorsprong te worden afgebroken en dan weer opnieuw te worden opgebouwd zodat we het water in één buis kunnen verzamelen ipv. de huidige vijf buizen. Simpel gezegd het wordt een soort kelder waar de bron zich onderin bevindt. Het water komt via drainagebuizen (zuivering) bij de overloop terecht. Hier gaat het via een leiding naar een te bouwen reservoir 300 mtr. verderop. Dit reservoir heeft een capaciteit van 20.000 liter. Vanuit dit reservoir gaat het naar het te bouwen pompstation. Dit is het eerste station, en is een bouwwerk  met twee pompen en schakelkast. Ook is hier een magazijn voor onderdelen, dat tevens als kantoortje gebruikt kan worden. Voor de bewaking is er een ruimte waarin zowaar een douche en toilet!!  Dit is pas luxe, in bestaande situaties slapen ze naast de pomp op een stuk karton en dat is het.


De werkzaamheden van afgelopen week: na het accoord met Demco (voor het reservoir) het contract opgesteld en dit met de partijen Regideso en Odedim doorgenomen. Woensdag was het gereed en donderdag hebben we het ter tekening meegenomen naar Muyinga .

De eerste betaling voor Le Constucteur aannemer moet gedaan worden en er is dan ook intensief contact met Henk over de beste, veiligste en goedkoopste manier om de betalingen te verrichten. Nog overleg gehad met de bank welke manieren er zijn. Eenvoudig is dit niet en indien het geld niet op de juiste plaats terecht komt zie je het mogelijk niet meer terug.

Ook nog een op te lossen probleem is het leveren van de permanente opzichter door Regideso. In het contract is bepaald dat zij hiervoor zullen zorgen, maar nu zijn er geen capabele mensen beschikbaar in hun eigen gelederen. Dus nu zelf op zoek en zien dat zij de kosten gaan betalen. Met twee kandidaten gesprek gevoerd. De een is oude bekende Firmin nu consultant die ons in het begin ook al heeft geholpen. De tweede is een architect.

Een overweging die we met Odedim willen bespreken is dat een technicus van hen de controle gaat verrichten. Voor de levering van assecoires overleg gevoerd met een bedrijf uit Frankrijk met vestiging in Tunesie.  Hiervoor een offerte-aanvraag gemaakt en zien wat hier uitkomt. Zij hebben veel ervaring met levering in Afrika.
Bespreking gevoerd met DSV, een internationaal transportbedijf die het transport van de pvc buizen vanuit Dar es Salaam naar Muyinga gaat verzorgen. Wat blijkt nu, er is een import heffing  van ongeveer 50%, bestaande uit 25% import en opslag van nogmaals 2% diversen, 100 dollar truck over de grens en 18% btw. Het gaat hier dan wel over een bedrag van ongeveer 31 duizend dollar. Dus nu maar weer regelen dat we dit niet hoeven te betalen of tenminste terug krijgen.

Brief gemaakt voor partnership met ziekenhuis, afspraak gemaakt voor vrijdag, maar als we in Muyinga zijn, blijkt iedereen is in Bujumbura  Blijkbaar vergaderen ze graag vrijdags in Bujumbura want ze (de directie) woont hier. Zijn ze in ieder geval op tijd thuis. Maar ook de afpraak met Jonathan loopt verkeerd. Eerst zou hij in Muyinga zijn maar hij zegt nu (donderdagmiddag) in Bujumbura te verblijven en pas zaterdag terug te komen. Nu goed dan maar vrijdagavond of zaterdagmorgen tekenen in Bujumbura. Wat blijkt, terug in Bujumbura zit hij alweer in Muyinga. Sprak ik vorige week niet over communicatie? Dus nu maar een koerier gecharterd zodat we maandag het contract bij Demco kunnen afgeven.

Positief is de samenwerking met vrouwenorganisatie, alle publieke tappunten zijn nu in kaart gebracht. Volgende week verwachten we een besluit te nemen over de 10 nieuw te plaatsen en de te renoveren bestaande tappunten.
 
Voor het verlaten van Muyinga samen met de aannemer opdracht gegeven voor het maken en plaatsen van een reclamebord om de inwoners bekend te maken met dit project. Nog snel even een fles bronwater mee van de tijdelijke bron,  ter controle door de vrouw van Bruce ( Flemish ) om zeker te zijn dat het veilig door de mensen te gebruiken is.

Bijzonder is de mensen te ontmoeten in de Auberge, een soort treffen van hulpverleners, dus donderdagavond Vera ontmoet, de vrouw van Thomas werkzaam bij world Vision  en ook Inge, die werkt voor Care. Leuk was ook een Burundese jongeman uit Denekamp (sorry ik ben de naam kwijt) die op bezoek is bij zijn Oma. Hij was reeds betrokken bij inzameling voor dit project en hij herkende mij. Zo zie je maar hoe klein de wereld kan zijn.

Goed nu even weekend. Dan nog een week om alles op de voor te bereiden voor mijn vertrek naar Nederland.

Groeten en bedankt voor jullie belangstelling en bijdrage aan dit waterproject.

Ben Bos
Projecteider waterproject
Muyinga.

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee