Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Samen met lokale partijen aan de slag voor water in Muyinga
Samen met lokale partijen aan de slag voor water in Muyinga
maandag 18 juli 2011

Bron "Spring of the Kiryama"Voorbereiding loopt moeizaam maar gestaag

Projectleider van het waterproject Ben Bos is de afgelopen drie weken geleden in Burundi volop bezig geweest met de voorbereidingen van het waterproject. Het waterproject begint concrete vormen aan te nemen. Ben is bezig met het afronden van de inkoop en het maken van afspraken met de verschillende aannemers. Ook is er overleg met de burgemeester en diens staf voor de vergunningen.

Diverse belanghebbenden van het waterproject zijn bezocht. Zo is er overleg geweest met het ziekenhuis om te kijken of zij ook financieel kunnen deelnemen in het waterproject. Hoe meer betrokkenheid van lokale partijen, hoe beter het waterproject gedragen wordt.

Ben is nog een week in Burundi. De komende week zal in het teken staan van het uitwerken van tekeningen en tekenen van contract van contracten en dan moeten partijen zo snel mogelijk aan de slag. Ook de levering van de buizen en de hiervoor benodigde transportbescheiden zullen de komende week geregeld worden.

Het opstarten van een waterproject kost bloed, zweet en tranen, getuige het verslag van Ben Bos.

Zie bijgevoegd het complete verslag van Ben.

Tracé
Donderdag morgen om negen uur Anatole ( aannemer/directeur Le Constructeur opgehaald)
en daarna Joachiem ( Regideso). Drie kwartier wachten. Samen met Sandrine op pad naar Muyinga. Via Kayanza en Muramvia langs Gitega dit is de rustigste weg op het eerste gevaarlijke stuk na.
Om 13.45uur aangekomen hier wachten op Jonathan en Elvis van Odedim. Na de lunch op pad naar de gemeente, voor een gesprek met de burgemeester om de nodige vergunningen te regelen.
Eerst maar weer eens uitgelegd hoe de organisatie in elkaar steekt. De burgemeester is namelijk net in dienst. Hij is welwillend en zegt zijn medewerking toe. Hij heeft zelf geen tijd maar zijn rechterhand gaat met ons mee om te bekijken en vast te leggen waar de opstallen komen en hoe het traject gaat lopen. Ook voor Joachiem was dit de eerste keer dat hij het project onder ogen kreeg. Dus nu de uiteindelijke plaats bepaald.

De bron
Ook zijn er de nodige twijfels bij de aannemer over hoe de bron zijn water krijgt. Hij is van mening dat dit via een wel gebeurd en niet dat het via drainagebuizen wordt verzameld. Dit vergt weer een andere aanpak van opvangen van het water. Maar volgende week zullen eerst opgravingen gedaan moeten worden. Het traject van aan te leggen weg bekeken. Dit om het pompstation met auto, vrachtwagen te bereiken. Vervolgens het tussenstation bepaald. De plaats van het reservoir, evenals het traject en de aansluiting voor elektra worden besproken en definitief bepaald.
Ervaring is dus heel belangrijk.

Ook het elektratraject doorgenomen. De plaats van de pompstations definitief vastgelegd. Het was dus weer een hele delegatie. Ook de plaatselijke man van Regideso was aanwezig die ook de nodige informatie kon verschaffen over het bestaande leidingnet. Tot aan het donker hieraan gewerkt.

Daarna nog even naar de nonnen op het centre, diverse pakketjes en geld voor een solarinstallatie afgegeven. Sandrine nog even in discussie met Zr.Gorettie over het Lilianefonds. Ook hier is een nieuwe wind gaan waaien en zijn er veel bureaucratische regels ingevoerd. Het moet nu langs veel meer schijven en dat komt de slagvaardigheid niet ten goede Ook blijft er teveel geld steken in de organisatie in plaats van in de uitvoering Jammer maar de nieuwe manager denkt op deze wijze te moeten werken.

Daarna biertje drinken en eten. Net voor het slapen gaan kwam Bruce van Flemish( Canadees goudboorbedrijf) nog even langs. Een bijzondere man met korte broek en grijze baard. Het gaat erg goed met de compound in Muyinga en het personeels bestand is uitgebreid met 110 locale krachten. Toen toch maar gaan slapen. En geen water natuurlijk, dus de emmer maar gebruikt en de volgende morgen het koude water gebruikt om een stortdouche te nemen.

Vrijdagmorgen om acht uur ontbijt en om negen uur afspraak met de financiële directeur van het ziekenhuis. Met hem overleg gehad om ook partner in het project te worden en dezelfde constructie te gebruiken als die van Flemish. Dus ook met een garantie van Regideso tot het leveren van water. Ik heb een bijdrage van 10.000 euro genoemd. Conclusie wij stellen een brief op. Deze wordt de komende week in de vergadering van de board besproken. Het gaat niet zozeer om het bedrag maar om het partnerschap hoe meer mensen dit project dragen hoe beter het is. Het is nog steeds confronterend om te zien hoe onvoorstelbaar slecht de sanitaire voorzieningen zijn. Om te zien hoe men in erbarmelijke hygiënische omstandigheden leeft. Jazeker, ondanks alle goede bedoelingen van de NGO’s in Burundi, noem ze allemaal maar op Rode kruis, Care , World Vision, Unesco, Aid, zie je geen vooruitgang. Maar goed ik hoop dat er eind van dit jaar voldoende water voor hen is en dat niet om 10.00uur s’morgens het water al weer op is voor die dag.

Vrouwenassociaties
Om 10.30uur vergadering met vertegenwoordigers van drie vrouwenassociaties. Uit Kiriyama, Mukoni en Muyinga. Totaal 10 vrouwen en 4 mannen. Deze laatsten voor controle? Ze hebben hun huiswerk gemaakt en komen met voorstellen voor de renovatie en de plaatsen van de 10 nieuwe tappunten. Door Odedim wordt dit in kaart gebracht. Het aantal is nu nog te hoog en moet dus via gezamenlijk overleg worden beperkt tot de overeengekomen 10. Ook wordt om werk gevraagd en de aannemer zegt toe zoveel mogelijk gebruik te maken van de locale arbeidskracht.

Na het laatste overleg is het om 12 uur de bedoeling om terug te gaan naar Bujumbura. We moeten nog even langs de markt om rijst en ananas mee te nemen. Maar goed dat we een pickup hebben. Want alledrie willen ze een zak meenemen vanwege de goede kwaliteit en lagere prijs dan in Bujumbura. Dan een telefoontje van Bruce om nog even de op compound te komen. Hij wil nadere kennis maken met Joachiem.( Regideso) en Anatole ( aannemer). Doordat ze zo hard groeien hebben ze meer water nodig. Dit gaan ze nu halen bij een bron 16 km verder weg en hier moet werk voor gebeuren. Advies gegeven en een kop koffie met bananencake genuttigd, daarna alsnog op weg naar Bujumbura.

Reservoir
Daar hebben we om 17uur een afspraak met Demco over het reservoir. Van Metalusa waar we een overeenkomst mee dachten te hebben voor het leveren van 150kub voor de prijs van 123,5 miljoen hebben we niets meer gehoord. Bij het afzeggen van Demco zei hij tegen Sandrine niet te snappen waarom we niet met hem hebben onderhandeld over de prijs.

Na veel heen en weer gepraat komt hij nu met een voorstel van 200kub en een prijs van 133.5 miljoen. Na onderhandeling komt het reservoir nu niet op een hoogte van 10mtr. maar 8,5 meter en komen we een prijs overeen van 125 miljoen. Hij moet nog overleggen met zijn baas maar zal het nog dezelfde avond laten weten.

Dus rond 18.00uur zat de vermoeiende dag er op, en was ik blij met het warme stromend water dat uit de douche kwam, wat kan een mens hieraan behoefte hebben.

Gisterenavond later een telefoontje, de baas van Demco gaat akkoord

Dus volgende week tekeningen uitwerken en contract tekenen en dan zo snel mogelijk aan de slag. Ook eindelijk de rekening en accountnummer van DPI binnen voor het leveren van de buizen. Nu nog de transportbescheiden.

Komende week kennismaken met supervisor van Regideso om ter plekke de uitvoering te controleren.

Donderdag en vrijdag weer naar Muyinga.

Nu zaterdag even tijd voor wat huishoudelijk werk en inkopen.

Met vriendelijke groeten:

Ben Bos

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee