Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Afrika ontwikkelingssamenwerking arrow Live Aid deed Afrika geen goed
Live Aid deed Afrika geen goed
dinsdag 07 juni 2011

Live Aid, het popconcert dat Bob Geldof in 1985 voor Afrika organiseerde, heeft het continent niets goeds gebracht. Dat schrijft columnist Ian Birrell in het Britse dagblad Daily Mail. Birrell bekritiseert onder meer het ontwikkelingsbeleid van de Britse premier David Cameron voor wie hij ooit speeches schreef.

Cameron besloot 4 miljard pond extra uit te trekken voor ontwikkelingshulp, ondanks zware bezuinigingen op andere posten. Cameron zou volgens Birrell behoren tot de Live Aid generatie die nu de wereld regeert, maar weinig begrijpt van Afrika en ontwikkelingshulp. De Britse premier noemde zijn herinnering aan Live Aid als reden voor zijn beslissing om extra geld vrij te maken voor hulp.

Vertekend beeld van Afrika

Live Aid dat twintig jaar later nog eens dunnetjes over werd gedaan onder de naam ‘Live8′ heeft een lange schaduw geworpen over Afrika, zegt Birrell. Het was vooral een fantastische gelegenheid voor popsterren als Geldof en Bono om zich op de kaart te zetten als weldoeners, maar het heeft een totaal verkeerd beeld van de Afrikaanse problematiek in de wereld geholpen.

Dat beeld van Afrika leidt volgens Birrell nu nog steeds tot verkeerde keuzes en niet alleen bij Cameron. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Britten denkt dat het nooit regent in Afrika en zich er niet van bewust is dat van alle Afrikanen slechts drietiende van een procent ooit door hongersnood wordt getroffen.

Averechts

Wat ook weinig mensen weten, is dat de hulp die door Live Aid is opgebracht een averechtse uitwerking had. Het is vooral gebruikt door regeringen om bevolkingsgroepen met voedselhulp uit hun woongebieden weg te lokken. De voedselhulp en de gedwongen volksverhuizingen leidden indertijd tot nog grotere en langduriger honger- en vluchtelingenproblematiek. De hulporganisaties hielpen mee. Alleen Artsten Zonder Grenzen weigerde indertijd aan de gedwongen volksverhuizingen mee te werken.

Bron: Daily Mail

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee