Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Kinderen van de Klim-op kopen 14 geiten voor Burundi
Kinderen van de Klim-op kopen 14 geiten voor Burundi
dinsdag 15 maart 2011

 “Wij willen actie voeren voor Afrika”, zeiden leerlingen uit stamgroep drie/vier van jenaplanschool de Klim-op, toen naar aanleiding van publiciteit rond ‘Het glazen huis’ echt tot hen doordrong dat kinderen daar in armoede leven. Ze hielden woord, en na de kerstvakantie zijn Linde ter Huerne, Nanon Krikke, Suzet Lubberding en Jurre Bredschneijder zelf in actie gekomen. Na een zoektocht op internet waren ze het met elkaar eens; ze zouden geld gaan inzamelen voor ‘Help Burundi’ uit Ootmarsum.

Met zijn viertjes werd onder begeleiding van ouders officieel vergaderd en werden de plannen uitgewerkt. Door een van de kinderen werd gelijk mee genotuleerd en een ander wist dat er ook een takenlijst moest komen. Bovendien werd er een enthousiast verhaal voor in de nieuwsbrief geschreven. Tijdens de ‘tekstkring’ heeft juf Annemarie Spenkelink hier met de hele groep aandacht aan besteed, om de tekst  met z’n allen ‘nog mooier’ te maken, en op die manier was iedereen heel gemotiveerd voor de taalles.

 Zelfstandig hebben de jonge initiatiefnemers contact gezocht met voorzitter ‘Henk ter Braak’, die de plannen met de vier kinderen, hun ouders en leerkracht kwam bespreken, en bovendien beloofde in stamgroep ‘de dingo’s’ nog meer over de projecten van de stichting ‘Help Burudi’ te komen vertellen.

Mijnheer Henk ter Braak, onlangs zelf nog ter plekke geweest, vertelde aan de hand van foto’s op het digitale schoolbord, zeer geanimeerd.         Zo ontstond ook bij alle kinderen steeds meer betrokkenheid en waren ze erg gemotiveerd om zoveel mogelijk prachtige spulletjes te knutselen om geld in te zamelen voor het zogenaamde ‘geiten project’.

Door langdurige stammen oorlog in Burundi bleken veel vrouwen als weduwe te zijn achtergebleven, en veel kinderen wees te zijn geworden. De ‘simpele’ aankoop van een geit, ter waarde van €25,- zou voor hen verbetering kunnen brengen. Door een vrouw een geit te schenken kan ze in haar levensonderhoud voorzien en daarmee ook nog voor een of twee wees kinderen zorgen. Een geweldige oplossing. Vooral dat de kinderen en vrouwen daardoor ook weer een soort van eigen familie zouden krijgen, raakte de kinderen.

Een aantal keren is er in de stamgroep geknutseld, en een aantal kinderen zijn daarnaast tijdens de krokusvakantie bij elkaar geweest om verder te gaan.  Er zijn prachtige potjes, kaarsjes, boekenleggers, mokken, sleutelhangers en nog veel meer geproduceerd.  Geraakt door de overtuigingskracht van de kinderen, sponsorde Bloemenzaak Reinerink op de Essen bloembollen zodat de bloempotjes op de kraam er goed gevuld en zeer vrolijk uit zagen. Natuurlijk was de stand tevens prachtig aangekleed met folder materiaal van ‘Help Burundi’ en echt Afrikaans speelgoed.

Op vrijdag 11 maart om 11.30 uur was het zover en stonden Linde, Nanon, Suzet en Jurre er gespannen achter. Al gauw stroomden, vaders en moeders, opa’s en oma’s toe. Voor ieder prachtig artikel werd €2,50,- gevraagd, en al snel was de eerste  €25,- binnen, en…daarmee de eerste geit! Om 12.00 uur stroomden alle leerlingen uit de lokalen. De ‘boven bouwers’ hadden hun eigen zakgeld mee van huis om ook een duit in het zakje te kunnen doen. Bij iedere €25,- kon er weer een geit gekocht worden, wat direct zichtbaar werd gemaakt door het ophangen van een ‘papieren geit’, waarop telkens luid applaus volgde. De oma van Linde had ook nog een prachtig eigen gemaakt schilderij ter beschikking gesteld, dat tot slot per opbod voor €20,- euro aan Guus werd verkocht.

Na een uur hingen er toen dus maar liefst 14 geiten! Ook voorzitter Henk ter Braak was zeer verrast door het geweldige resultaat. Ter plekke kon hij het busje met de €365,50 euro in ontvangst nemen van de vier kinderen, die alle reden hadden om apetrots te zijn op hun eigen, zeer geslaagde actie.

De ouders, leerkracht en groepsgenootjes waren niet minder trots. Geweldig dat een idee van kinderen, door ze te ondersteunen in hun eigen nieuwsgierigheid en kwaliteiten, zo’n leerzame en positieve ervaring op kan leveren!

 
< Vorige   Volgende >
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee