Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Burundi Algemeen arrow Voedseltekorten teisteren Burundi
Voedseltekorten teisteren Burundi
zondag 18 januari 2009
Tienduizenden Burundezen dreigen het slachtoffer te worden van voedseltekorten. De droogte tijdens het voorbije oogstseizoen is er de oorzaak van. Dat blijkt uit een VN-rapport.

Het succes van de oogst in Burundi is erg afhankelijk van het regenseizoen. Dat zou normaal in september moeten beginnen. Vorig jaar echter viel in de noordelijke provincies de eerste neerslag pas op 12 december. De meeste gewassen bleken daar niet tegen bestand. Op die manier ging de volledige oogst van maïs en bonen verloren.

Steeds vaker droogtes

Een dergelijke misoogst zou maximaal één keer om de tien jaar mogen voorkomen. Nu gaat het echter al om de derde in amper vijf jaar. Wellicht wordt dit mee veroorzaakt door de klimaatopwarming. Omdat de frequentie van de droogtes toeneemt, zijn de gevolgen nu des te dramatischer.

De bevolking heeft op geen enkel moment meer de kans om reserves op te slaan of om zelf opnieuw aan te sterken. Dat laatste geldt ook voor de kuddes vee die het steeds moeilijker hebben om voldoende land te vinden om op te grazen. Dat leidt dan weer tot grootschalige bodemerosie.

Overbevolking

Klimaatsverandering is niet de enige zorg voor de Burundese landbouw. De burgeroorlog die al sinds 1993 aansleept heeft in totaal meer dan 800.000 mensen op de vlucht doen slaan. Nu er voorzichtige stappen richting vrede zijn genomen, keren zij stilaan terug naar hun geboorteland.

Wanneer zij hun gronden van weleer opnieuw opeisen, zijn conflicten nooit ver weg. Daar komt dan nog eens een bevolkingstoename van 3 procent per jaar bij.  Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Burundi op dit moment de op één na grootste bevolkingsdichtheid van Sub-Sahara Afrika kent, wat de mogelijkheden van het land om in zijn eigen voedselbehoeften te voorzien nog meer beperkt. Dit terwijl het land zeer vruchtbaar is en veel landbouwprojecten telt.

Armoede

De Burundese regering staat alvast naar eigen zeggen machteloos tegen deze factoren. Burundi heeft een torenhoge staatsschuld en behoort al jaren tot de armste landen ter wereld. 90 procent van de bevolking is werkzaam in de landbouw, maar die zorgt door de eerder vermelde problemen slechts voor 58 procent van het BBP.

De meeste Burundezen komen er niet eens aan toe genoeg voedsel voor zichzelf te produceren, laat staan voor de markt. 80 procent van de bevolking leeft dan ook in armoede en meer dan de helft van de kinderen lijdt aan ondervoeding.

Stichting Help Burundi helpt de bevolking in Burundi met structurele ontwikkelingshulp. Met onder andere microkredieten, kleinschalige ontwikkelingsprojecten en waterprojecten biedt Stichting Help Burundi mensen in Burundi een weg uit de armoede.

Bron: Mo.be

 
< Vorige
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee