Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Help Burundi arrow Schoenenproject helpt straatkinderen in Burundi
Schoenenproject helpt straatkinderen in Burundi
woensdag 11 maart 2009

 

Het gaat goed met het schoenenproject in Burundi. Nadat de afgelopen jaren het eerste schoenenfabriekje in Muyinga is opgezet, helpt Stichting "Help Burundi" nu ook mee om een schoenenwerkplaatsje in Gitega verder mee op te zetten.

Er is eind augustus een 40 voet container naar Burundi verscheept vol met materialen en machines. Een deel moet naar Muyenga en een deel naar Gitega, waar ook een werkplaats bevoorraad is. Nu deze zaken zijn aangekomen is een nieuw bezoek aan de orde. Hierbij zal er in Gitega het een en ander op de rit gezet moeten worden en zullen we proberen te bewerkstelligen dat de werkplaatsen daar waar mogelijk met elkaar zullen samenwerking. Dit is zowel mogelijk met bevoorrading en scholing van de medewerkers. Zomer 2010 zal voor 3 weken een jong stel enthousiaste vrijwilligers gaan helpen met de opleiding. Als orthopedisch schoenmaker zullen zij de medewerkers in de schoenmakerij helpen met hun problemen.                          

Geweldig dat deze jonge mensen zich hiervoor belangeloos willen inzetten.

 

Frans Grol is projectleider van het schoenenproject. Hij is enkele keren in Burundi geweest om het schoenenproject ter plaatse te begeleiden en om instructie te geven aan de schoenmakers. Hieronder het complete voortgangsrapport van Frans Grol.

Het Centre des Handicapes “Don Bosco” heeft behoefte aan inkomsten om de 150 kinderen te voeden, kleden, onderdak en onderwijs te geven. Om dit te realiseren zijn enkele kleinschalige bedrijfjes opgericht zoals een afdeling fysiotherapie (zowel voor interne als externe patiënten), een orthopedische werkplaats, een timmerwerkplaats en sinds november 2007 ben ik begonnen met het inrichten en opzetten van een werkplaats waar schoenen gemaakt worden. Het scholen van personeel, en het opzetten van een winkeltje waar de producten verkocht kunnen worden. Een groot deel van de bevolking loopt nog steeds (vooral uit armoede) op blote voeten.
De productie en uitbreiding van de werkplaats vroeg om sturing, vernieuwing zowel van productietechnische aard alsook van kennis. Ook omdat er nieuwe werknemers bij waren gekomen.
Door meer technische aansturing en nieuwe sandaalmodellen in open en gesloten vorm komt er meer variatie. De productie van leren riemen is nu ook opgestart.
Het verdient aanbeveling om ook te starten met de productie van leren tassen, portemonnees en een collectie klein lederwaren. Er is al iemand die deze kennis heeft en de man wil mogelijk in 2009 naar Burundi gaan.

De container die begin september in Burundi is gearriveerd met materialen en machines moet worden gecontroleerd en verder worden opgedeeld.  Een deel moet naar Muyinga en een deel naar Gitega, waar ook een werkplaats bevoorraad en ingericht moet worden. Hierbij zal er in Gitega e.e.a. op de rit gezet moeten worden en is het raadzaam om naar meer samenwerking te zoeken tussen beiden plaatsen.
Het fabriekje  bestaat uit enkele personen onder de supervisie van de B.D.D.M.
Er is een zeer beperkte technische kennis aanwezig en er is behoefte aan ondersteuning.
Deze hulp slaat op Inrichting werkplaats – Instructie personeel – ondersteuning in het voeren van de winkel – Opstarten van kennis van orthopedische schoenen en/of aanpassingen aan confectieschoeisel.
.
In overleg met de B.D.D.M. en zuster Marie-Goreth (die de dagelijkse leiding heeft over de werkplaats en de winkel) heeft de inrichting plaats gevonden en zijn er 4 mensen (verder) opgeleid in het maken van sandalen in diverse modellen. Momenteel kunnen zij zelfstandig ruim 10 verschillende modellen maken. Fabien is de chef van de werkplaats en heeft ook de leiding over de orthopedische werkplaats. Hij kan veel en helpt mee de nieuwe leerlingen op te leiden. Hij kan inmiddels alle machines bedienen en kleine probleempjes oplossen. Als hij een vervanger kan vinden of opleiden zou het erg belangrijk zijn hem een paar weken naar Nederland te halen voor een stage.

Mijn inziens hebben ze veel gehad aan de geboden hulp en kunnen ze nu min of meer zelfstandig werken op het aangeleerde niveau.
Omdat de plaatselijke markt vooral plastic sandalen aanbiedt waarbij veel inadequaat schoeisel wordt verkocht is er een kans voor de werkplaats en winkel op voorwaarde dat ze de zaken financieel goed op orde krijgen.

Er moeten meer plaatsen komen waar de sandalen verkocht kunnen worden. Hierbij is te denken aan markten, kloosters, opleidingsplekken, enz.

 

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee