Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Nieuwsarchief 2007 arrow Burundi nieuwsflits arrow Waterproject "Spring of Kiryama" in Burundi
Waterproject "Spring of Kiryama" in Burundi
zaterdag 16 juni 2007

Spring of the KiryamaGoed en voldoende drinkwater is uiteraard essentieel en van levensbelang. Nu moeten de mensen dagelijks nog vele kilometers, meestal blootsvoets, lopend afleggen om aan een beetje water te komen.

Stichting Help Burundi heeft in 2006 het waterproject in Muyinga geadopteerd. In Muyinga hebben meer dan 10.000 mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Wie schoon water wil, moet 6 km lopen naar de bron om vervolgens weer 6 km bergop met volle jerrycans over rotsachtige paden terug te lopen. Schrijnend is de situatie in het ziekenhuis van Muyinga, waar ook geen stromend water is. Schoon drinkwater in Muyinga is hard nodig. Door goed overleg met lokale partijen in Burundi en een aanpassing van het plan, kon een overeenkomst worden gesloten die moet leiden tot voltooiing van het waterproject.

Het waterproject zorgt ervoor dat water uit een op ca. 4,5 km. afstand gelegen bron wordt gepompt en getransporteerd, waardoor men continu en op elk gewenst moment van de dag over goed drinkwater kan beschikken en er geen watergebrek meer is. 

.

kinderen water halenHet waterpeil van het meer waarin de hydro-elektrische dam de energie levert voor de elektrische pompen is zo laag (vanwege het tekort aan regenwater) dat de dam niet meer werkt. Daar de pompen afhankelijk zijn van elektriciteit - en deze van regenwater – is de consequentie dat de bevolking gebrek heeft aan zowel stroom als water en dat hun sociale en gezondheidstoestand ernstig wordt geschaad.
 
Daar het door de grote hoogte niet mogelijk is de stad Muyinga te voor zien van water door middel van de zwaarte-kracht is haar waterleiding uitgerust met elektrische pompen waarvan de capaciteit lang niet toereikend is. In feite moet 75% van de bevolking zowel vrouwen als kinderen 2 x per dag 12 of 15 km lopen om water te halen bij de voet van de bergen.

Als er niets wordt gedaan om de watertoevoer te versterken zal het water- tekort - probleem blijven bestaan.

Het doel van ons project is om een juiste oplossing voor dit probleem te leveren.

In mei 2011 is er na intensief overleg over het waterproject een overeenkomst getekend tussen Help Burundi, ontwikkelingsmaatschappij ODEDIM en waterleidingmaatschappij Regideso. In de overeenkomst is geregeld hoe het waterproject tot stand komt. Een waterproject is niet zonder risico's. Regideso staat garant voor eventuele tegenvallers. Ook is geregeld dat na oplevering van het waterproject de installatie zal worden overgedragen aan Regideso. Regideso zorgt ook voor het beheer van de installatie en is verantwoordelijk voor de levering van het water. Stichting Help Burundi zorgt voor het grootste deel van het budget. Tevens zal Help Burundi in de persoon van projectleider Ben Bos het hele project begeleiden.

We hebben nog niet al het geld voor het waterproject bijeen. Wij willen u vragen bij te dragen door geld over te maken op bankrekeningnummer 14.47.06.512 van Stichting Help Burundi, onder vermelding van "waterproject".

  

Achtergrond waterproject "Spring of Kiryama"
De stad Muyinga is gelegen in het N-W deel van Burundi op 1750 mtr. hoogte.

De bevolking telt ongeveer 25.000 inwoners.

De waterleiding is gebouwd in de koloniale tijd toen er ongeveer 30.000 inwoners waren.

Deze waterleiding is sindsdien niet meer uitgebreid of gerenoveerd, afgezien van het aanleggen van 2 waterreservoirs in 1992

Het waterpeil van het meer waarin de hydro-elektrische dam de energie levert voor de elektrische pompen is zo laag (vanwege het tekort aan regenwater) dat de dam niet meer werkt. Daar de pompen afhankelijk zijn van elektriciteit - en deze van regenwater – is de consequentie dat de bevolking gebrek heeft aan zowel stroom als water en dat hun sociale en gezondheidstoestand ernstig wordt geschaad.

Daar het door de grote hoogte niet mogelijk is de stad Muyinga te voor zien van water door middel van de zwaarte-kracht is haar waterleiding uitgerust met elektrische pompen waarvan de capaciteit lang niet toereikend is. In feite moet 75% van de bevolking zowel vrouwen als kinderen 2 x per dag 12 of 15 km lopen om water te halen bij de voet van de bergen.
 

 
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee