Wij zijn ANBI

Home arrow Informatie arrow Historie Burundi
Historie Burundi
donderdag 14 juni 2007
Image

Burundi kent een roerige geschiedenis. De republiek Burundi is afhankelijk sinds 1 juli 1962. de officiële naam is Republika y’u Burundi. Het land vormde samen met Rwanda en Tanganyika Duits Oost-Afrika. Na de eerste wereldoorlog werd Burundi onder Belgisch gezag geplaatst. In 1924 kreeg België zelfs het mandaat over het land.                                  Het jaar 1965 was een zwart jaar voor Burundi.

Bloedige gevechten om de macht braken uit na de moord op minister-president Ngendandumwe. Voor het eerst in de geschiedenis stonden de inwoners elkaar naar het leven en ontstonden er zware gevechten tussen de clans.

Na een aantal staatsgrepen werd op 10 juli 1993 de eerste president democratisch gekozen te weten, Melchior Ndadaye. Slechts enkele maanden later, op 21 oktober, wordt hij vermoord. Op 5 februari 1994 wordt Cyprien Htaryamira president, om na twee maanden eveneens te worden vermoord.

 

 

Na een periode van interim-regering grijpt majoor Buyoya op 25 juli 1996 naar de macht. Ondanks een handelsembargo door diverse landen werd democratie niet in ere hersteld. Een burgeroorlog is aan de orde van de dag. Tutsi en Hutsi bestrijden elkaar tot de dood.In 1998 komen de vredesbesprekingen op gang met de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela als bemiddelaar.

 Uiteindelijk leidt de bespreking tot een voorlopig vredesakkoord, dat op 28 augustus 2000, in het bijzijn van de Amerikaanse president Clinton moet worden ondertekend in Tanzania.

De veiligheidssituatie in Burundi is sindsdien verbeterd. In december 2002 hebben drie van de vier grootste rebellengroeperingen overeenkomsten tot s taakt-het-vuren getekend met de overgangsregering. Eind 2003 werd een additioneel akkoord gesloten tussen de transitieregering en de CNDD-FDD. Hierdoor kwam aan de grootschalige burgeroorlog een einde. Door alle positieve veranderingen inzake veiligheid, is de weg vrijgekomen voor alle verkiezingen die plaats hebben gevonden. De transitiefase is ten einde gekomen met de inauguratie van President Nkurunziza (CNDD-FDD) in augustus 2005.

Met de afronding van het transitieproces kan de aanvang van het wederopbouwprogramma beginnen.

 
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee