Wij zijn ANBI

Burundi: Kroniek van een aangekondigde dictatuur
vrijdag 28 maart 2008
Artikel index
Burundi: Kroniek van een aangekondigde dictatuur
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Burundi wordt bestuurd door een voormalige rebellenbeweging. Het land en zijn bevolking worden er niet beter van. Integendeel. De mensenrechten worden met voeten getreden, corruptie en vriendjespolitiek vieren hoogtij. Op de heuvels van Burundi lijden de mensen honger, ze hebben geen dak boven hun hoofd en geen grond om te bewerken. En vooral: ze hebben geen kansen en mogelijkheden om tien jaar burgeroorlog te verwerken.

Nog geen kilometer buiten Bujumbura neemt de hitte af, verstomt het stedelijk rumoer en groeit de armoede. Het straatbeeld verandert abrupt. Geen strak en modieus geklede meisjes en jongens meer, maar vermoeide en getaande mannen en vrouwen in grauwe vodden. Bestickerde 4x4's maken plaats voor dieseldampende taxibusjes en vooral heel veel zwoegende jongens op en naast hun fietsen, zwaar beladen met houtskool, groenten of kratten bier. Slimmeriken grijpen de bumpers van voorbijrijdende trucks vast en laten zich naar boven trekken.

Zo zeulen ze twaalf kilometer de berg op, naar Bugarama op ruim 2100 meter hoogte. Achter Bugarama -een kruispunt van wegen waar een almaar uitdijende, middeleeuwse ogende en stinkende marktplaats domineert- begint Burundi pas echt. Een golvend land met schitterende vergezichten, maar aan alle kanten getekend door decennia etnisch conflict tussen Hutu's en Tutsi's. Alleen al tijdens de burgeroorlog tussen 1993 en 2003 vielen er naar schatting een half miljoen doden. 

Burundi kent nu al bijna vier jaar vrede en heeft sinds 2005 een democratisch gekozen regering. Maar nog steeds ligt het land in puin, zijn er te weinig huizen voor de bevolking, is er geen grond voor de vluchtelingen. Die keerden massaal terug, maar zoeken vanwege de honger inmiddels weer terug de kampen in Tanzania op -waarop de Tanzaniaanse regering hen terug de grens overjaagt.

Terug: het woord heeft voor honderdduizenden Burundezen geen betekenis meer. Terug naar wat of wie? Volgens de Verenigde Naties leeft zeventig procent van de bevolking onder de armoedegrens, is bijna de helft van de zes miljoen Burundezen ondervoed, moet één miljoen mensen ondersteund worden met voedselhulp, zijn nog steeds 400.000 mensen gehuisvest in vluchtelingenkampen buiten Burundi en 100.000 binnen Burundi. Alleen aan cijfers is hier geen gebrek.


 
< Vorige   Volgende >
© 2022 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee