Wij zijn ANBI

EU keurt plan voor ontwikkelingshulp Afrika goed
maandag 12 december 2005

De Europese Unie heeft maandag een plan goedgekeurd dat armoede in Afrika wil verlichten en de Europese regeringen houdt aan hun belofte om de ontwikkelingshulp aan het continent de komende jaren te verdubbelen.

Het plan moet de betrekkingen tussen Europa en Afrika grondig herzien. Volgens eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking Louis Michel moet de EU paternalisme vermijden en niet op de stoel van de Afrikaanse regeringen gaan zitten. Wel moet ze helpen de capaciteiten van Afrikaanse leiders te verbeteren en goed bestuur te bevorderen.

De nieuwe strategie moet nog worden goedgekeurd door de EU-leiders op een tweedaagse top die donderdag begint. Ze legt een grotere nadruk op armoedebestrijding, bestuur, mensenrechten, democratie en handel. Het plan maakt Afrika de belangrijkste partner in het hulpprogramma van de EU, waar miljarden mee gemoeid zijn. De ontwikkelingshulp aan het continent wordt verhoogd van 17 miljard naar 25 miljard euro in 2001. Minstens de helft van de extra hulp gaat naar zuidelijk Afrika. Dat is in lijn met de afspraken die EU-leiders in juni maakten, toen werd bepaald dat ze voor 2010 minstens 0,5 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp zouden uitgeven. De EU wil het geld sneller uitkeren aan landen die het meest behoefte hebben aan nieuwe infrastructuur en communicatienetwerken.

Bron: Novum

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee