Wij zijn ANBI

VN tevreden over Burundi
donderdag 29 maart 2007

29 maart 2007, Bujumbura - Radhika Coomaraswamy, de VN-ondersecretaris voor kinderen en gewapende conflicten, is tevreden over de manier waarop Burundi voormalige kindsoldaten helpt.

"De meeste minderjarigen die gevangen zaten omdat ze deel hebben uitgemaakt van gewapende groeperingen, lijken te zijn vrijgelaten. Maar de omstandigheden van de kinderen die nog vastzitten moeten wel worden verbeterd," zei Coomaraswamy tijdens een persconferentie.

De Burundese regering heeft aan de VN-functionaris beloofd dat kinderen die in gevangenissen zitten van de volwassen gedetineerden zullen worden gescheiden. Coomaraswamy heeft er bij de regering op aangedrongen dat voormalige kindsoldaten duurzame hulp krijgen, zodat wordt voorkomen dat ze weer in een leven vol misdaad en geweld vervallen.

Van de zwarte lijst

De Verenigde Naties hebben een lijst opgesteld met landen die kinderrechten op grove wijze schenden door kinderen als soldaten te laten vechten. Coomaraswamy zei dat als Burundi op deze manier doorgaat, het wel eens het eerste land kan zijn dat van de lijst zal worden afgehaald.
Unicef helpt Burundi bij de demobilisatie van kindsoldaten en bij hun terugkeer naar de maatschappij. Tussen 2004 en 2006 zijn 3.028 kinderen geholpen. Ongeveer 600 van hen zijn weer naar school gegaan en 2.300 kregen een beroepsopleiding.

Unicef en haar partners assisteren de regering momenteel bij de demobilisatie van 26 kinderen uit de laatste rebellenbeweging van Burundi, de Palipehutu-FNL.

Bron: Unicef

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee