Wij zijn ANBI

Ronselen kindsoldaten nog steeds gangbare praktijk
maandag 05 februari 2007

PARIJS/DAKAR - In zeker dertien landen worden nog steeds kindsoldaten geronseld, ondanks de afspraken die tien jaar geleden in Kaapstad zijn gemaakt om een eind te maken aan die praktijk.

Dit zei de hulporganisatie Save the Children maandag, terwijl in Parijs een vervolgconferentie is begonnen die een einde moet maken aan deze vorm van kindermisbruik.

Wereldwijd zijn er momenteel naar schatting 250.000 kindsoldaten, in Afrikaanse landen als Uganda, de Democratische Republiek Congo, Tsjaad, Burundi, Sudan en Somalië, maar ook in Azië (Afghanistan, Myanmar, Nepal, Sri Lanka en de Filipijnen) en het Latijns-Amerikaanse Colombia.

In Uganda zijn nog steeds 10.000 kinderen zoek, die zijn ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony.

Congo

In Congo worden pogingen in het werk gesteld om kindsoldaten weer in de samenleving te integreren. Met name ontvoerde meisjes maken echter vaak uit schaamte geen gebruik van de re-integratieprogramma's. Vrouwelijke kindsoldaten zijn geregeld ook seksueel misbruikt.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag maakte vorige maand bekend dat het in zijn eerste proces zal gaan om het ronselen en inzetten van kindsoldaten. Verdachte is de Congolese Hema-politicus Thomas Lubanga.

(c) ANP

 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee