Wij zijn ANBI

Koenders geeft extra hulp aan Burundi
vrijdag 25 mei 2007

BUJUMBURA - Tijdens een donorconferentie voorgezeten door de Nederlandse minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is vrijdag 656 miljoen dollar (488 miljoen euro) toegezegd voor de wederopbouw van Burundi.

Nederlandse steunt Burundi de komende drie jaar met 22 miljoen euro per jaar. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vrijdag tijdens de donorconferentie in het Afrikaanse land bekend gemaakt. Burundi heeft te maken gehad met een burgeroorlog die dertien jaar duurde.

De Nederlandse hulp wordt vooral gebruikt om opleidingen in de veiligheidssector van het land te versterken. Een gedeelte is bestemd voor humanitaire hulp, met name om de toegang tot microkredieten te verbeteren. Ook draagt Nederland bij aan een nationaal plan om de voormalige rebellen te ontwapenen.

Koenders kondigde verder aan bereid te zijn de begrotingssteun van tien naar dertien miljoen dollar per jaar te verhogen, met als voorwaarde dat de Burundese regering zich houdt aan de belofte een dialoog aan te gaan met de internationale gemeenschap.

De minister heeft vandaag zijn bezoek aan het land in centraal Afrika afgesloten. Tussen 1993 en 2005 heeft het etnische geweld tussen de Hutu- en Tutsi-stammen naar schatting vierhonderdduizend slachtoffers gemaakt. Honderdduizenden mensen sloegen voor het geweld op de vlucht.

Koenders reist vrijdag verder naar Rwanda en Uganda.

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee