Wij zijn ANBI

Landen rond Grote Meren zetten vredesintenties op papier
dinsdag 12 december 2006

BRUSSEL, 12 december 2006 (IPS) - Komt er stilaan een einde aan de onrust in de regio van de Grote Meren? De voorbije jaren leken de Democratische Republiek Congo en zijn buurlanden één enorme brandhaard. Maar eind deze week ondertekenen achttien Afrikaanse landen in Nairobi een pact over stabiliteit, veiligheid en ontwikkeling.

Succesvolle vredesinitiatieven en democratische ontwikkelingen hebben de situatie rond de Grote Meren doen opklaren. In de zomer van vorig jaar had Burundi de hoop op betere tijden al doen ontkiemen met geslaagde verkiezingen. Het land wordt sinds 1993 geplaagd door een burgeroorlog, die de laatste jaren grotendeels kon worden ingedamd. De presidentsverkiezingen van oktober in Congo zijn niet uitgedraaid op een nieuwe ronde van geweld, en dat stemt de hele regio hoopvol. "Vrede en veiligheid in Congo zijn fundamenteel voor de stabiliteit in de hele regio", verklaarde de Tanzaniaanse buitenlandminister Asha-Rose Migiro maandag op een interministeriële conferentie in Nairobi. Die gaat donderdag 14 december over in de regionale top.

De regio oordeelde dat de tijd rijp is voor een omvattend vredespact. De teksten die nu op tafel liggen, zijn het resultaat van onderhandelingen tussen regeringen en vertegenwoordigers van sociale bewegingen, vrouwen- en jongerenorganisaties en bedrijven. Het pact bestaat uit verscheidene bindende protocollen en een reeks regionale actieplannen over vrede en veiligheid, democratie en goed bestuur, economische ontwikkeling, regionale integratie en humanitaire en sociale aangelegenheden. Al die thema's werden vastgelegd op een eerste regionale top in november 2004 in Dar es Salaam.

De onderhandelaars werden het onder meer eens over de oprichting van een speciaal fonds voor heropbouw en ontwikkeling in de regio, dat beheerd zal worden wordt door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. De landen rond de Grote Meren willen ook een kader creëren dat conflicten moet helpen voorkomen of beslechten. De regio hoopt meer te gaan samenwerken op het vlak van defensie, de strijd tegen de wapensmokkel en de bescherming van kwetsbare groepen in de samenleving.

Volgens de International Crisis Group, een gezaghebbende onderzoeksinstelling in Brussel, verslechtert het politieke klimaat in het kleine Centraal-Afrikaanse land intussen wel weer zienderogen. In de verdere omgeving van de Grote Meren woeden bovendien nog ernstige conflicten: in het West-Sudanese Darfour, in Tsjaad en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Auteur: IPS.

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee