Wij zijn ANBI

TC Tubantia artikel kunstveiling Ootmarsum augustus 2005
maandag 29 augustus 2005
Kunstveiling voor Burundi bracht 16.000 euro op.
2de artikel in de Twensche Courant Tubantia

De veiling van kunstwerken, gistermiddag in Ons gebouw tijdens de Kunstmarkt in Ootmarsum, heeft  €16.000,-  opgebracht voor de Stichting Help Burundi. Op vier na werden alle tachtig beschikbaar gestelde objecten geveild. Topstuk bleek een werk van plaatselijk kunstenares Lilian Luiten waarvoor €3.000,- is geboden. De opbrengst heeft stichtingvoorzitter Henk ter Braak ontroerd.

Sotheby’s in Ootmarsum voor Burundi
1ste artikel in de Twensche Courant Tubantia

De Kunstmarkt in Ootmarsum krijgt er komend weekeinde een spectaculaire attractie bij. In Ons Gebouw wordt namelijk zondag een heuse kunstveiling gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Help Burundi. Oftewel Sotheby’s in Ootmarsum.

Vele tientallen kunstwerken in alle soorten en maten komen zondag onder de hamer. Van schilderijen tot beeldhouwwerken en van sculpturen tot sieraden. Het opmerkelijke daarvan is dat ze allemaal spontaan en belangeloos beschikbaar zijn gesteld door kunstenaars uit Ootmarsum en omgeving. En dat allemaal vanwege het goede doel, de Stichting Help Burundi waarvan de Ootmarsummer Henk ter Braak als grondlegger geldt en voorzitter is.

Hij schudt nog maar weer eens zijn hoofd. Henk ter Braak kan het nog altijd niet goed bevatten. ‘Zo spontaan als iedereen zijn medewerking toezegt.’ De ongeloof klinkt door in zijn stem. Helemaal nu hij ook daadwerkelijk een idee heeft gekregen van wat er allemaal beschikbaar is gesteld en de marktwaarde daarvan. ‘Ik kwam’, geeft hij een voorbeeld, ‘bij Lilian Luiten. Zoek maar een kunstwerk uit, reageerde ze direct. Ik wist eerlijk gezegd niet wat me overkwam. Want we praten wel over kunst met een waarde van vele duizenden euro’s.’ En zo verging het Ter Braak ook bij alle andere kunstenaars in Ootmarsum en wijde omgeving. Hij heeft het ook over de eveneens belangeloze medewerking van niemand minder dan Hélène Besançon, de veilingmeester van het vermaarde Amsterdamse veilinghuis Sotheby’s. ‘Haar medewerking’, realiseert hij zich, ‘geeft de kunstveiling natuurlijk extra status. Maar dat zij bovendien gratis en voor niets naar Ootmarsum komt zegt ook wel iets over de Stichting Help Burundi. Zij schaart zich immers volledig achter de doelstelling.’

Ter Braak is erg blij met de nieuwste actie voor Burundi. Het idee daarvoor is eigenlijk afkomstig van Martin Loman, lid van de organisatie van de Kunstmarkt. ‘Hij vroeg zich af of een kunstveiling niet iets voor ons zou kunnen zijn. Waartoe dat heeft geleid weten we inmiddels’, geeft Ter Braak graag Loman de eer die hem toekomt.

In totaal 70 kunstwerken worden zondag tussen 15.00 en 17.00 uur in Ons Gebouw geveild. Voor belangstellenden is een heuse catalogus beschikbaar waarin alle kunstwerken zijn opgenomen. Ter Braak en vice-voorzitter Toon Heupink durven nauwelijks een schatting te maken van de mogelijke opbrengst. ‘Misschien wel €10.000,- oppert Heupink voorzichtig. Eén ding weet Ter Braak in elk geval al: ‘De kunstveiling wordt een geweldige klapper.’ Na eerder dit jaar de geslaagde fietstocht voor Burundi en een golftoernooi die respectievelijk ruim €13.500,- en €5300,- opbrachten een nieuwe opsteker voor ter Braak c.s.

Hij maakt er dan ook geen geheim van dat de actie voor Help Burundi geweldig is aangeslagen in de regio. Met name ook door de manier waarop de Stichting hulp wil bieden, namelijk door het opzetten van projecten waarmee de mensen in Burundi door zelfwerkzaamheid en zelfontplooiing in staat zijn hun eigen leefomstandigheden te verbeteren.

Dat allemaal onder het motto: Géén vis maar een hengel.

Ter Braak vertrekt over twee weken voor de tweede keer naar Burundi. Om te kijken hoe de in gang gezette projecten lopen.

‘Maar ook’, zegt hij, ‘om te onderzoeken welke nieuwe projecten we kunnen opzetten. Want één dingt staat wel als een paal boven water: in Burundi is geen enkele hulp overbodig.

Kijk ook op www.kunstinootmarsum.nl

 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee