Wij zijn ANBI

Ontvang onze nieuwsbrief




Home
‘Bedankt Plus Jan ter Steege voor prachtige resultaat statiegeldproject
maandag 05 december 2016

Jan ter Steege bedanktStichting Help Burundi bedankt Jan ter Steege en klanten Super Plus voor prachtige resultaat statiegeldproject.

Zaterdagmiddag heeft het bestuur van de al heel wat jaren vanuit Denekamp ‘opererende’ Stichting Help Burundi (SHB) een bezoek gebracht aan Plus Jan ter Steege. Het was een ‘dank-je-wel’ bezoekje. Een ‘dank-je-wel’ aan het adres van zowel Plus-eigenaar Jan ter Steege als aan de klanten van deze supermarkt! Samen hebben ze namelijk gezorgd voor maar liefst een bijdrage van € 12.000,- aan de genoemde Stichting  en ze hebben daarmee bijgedragen aan de realisatie van een aantal schitterende projecten in het ‘super-arme’ Afrikaanse land Burundi.

Totale opbrengst statiegeldproject

Een bijdrage  dankzij de zogenoemde statiegeldactie ‘Samen zijn we sterk’ die de afgelopen zeven jaren werd georganiseerd in de Denekampse Plus-super. Zeven jaar geleden vroeg Henk te Braak, voorzitter van de SHB, aan Jan ter Steege of hij wilde meewerken aan een ‘statiegeld-actie’ in zijn zaak. Werkwijze: de klanten deponeren de lege flessen, zoals gebruikelijk, in het daartoe ingerichte loket in de supermarkt, maar ze werpen vervolgens het daarvoor ontvangen statiegeldbonnetje in de bij dat  loket geplaatste speciale ‘Burundi-bus’. Jan ter Steege keert de bedragen op die zo verzamelde bonnetjes daarna uit aan de Stichting Help Burundi. 

De klanten staan de bonnetjes spontaan af en gebruiken ze niet bij de afrekening van hun boodschappen aan de kassa. De medewerking van de klanten is dus succesbepalend.. Het totale bedrag, dat op die wijze in die afgelopen jaren kon worden overgedragen aan de Stichting is omgerekend naar de muntwaarde in Burundi zelfs 120.000 euro! Geld dat in Burundi werd geïnvesteerd in met name een enorm Waterproject, dat 2013 in gebruik werd gesteld. Daardoor hebben nu al jaren de mensen in en rond de stad Muyinga ( zeventienduizend inwoners) schoon drinkwater met alle gezondheidsvoordelen daarvan.

Zeer belangrijke rechtstreekse hulp zonder ‘strijkstok’
Het is mogelijk dat mensen, generaliserend, denken dat alle hulp die wij tegenwoordig nog een Afrikaans land bieden verspilde hulp is. De scheepsladingen vluchtelingen en de berichten over vreselijke oorlogen in diverse Afrikaanse landen werken die indruk natuurlijk in de hand. Maar Afrika is onmetelijk groot en in een land als Burundi, iets minder dan de helft kleiner dan ons land, wordt door hulporganisaties nog steeds heel veel voor de mensen daar bereikt. Zo is de vanuit Denekamp ‘opererende’ Stichting Help Burundi al vele jaren zeer actief in een bepaald gedeelte van dat land, ondanks de ook daar spelende regeringsstrubbelingen. Een hulpverlening die al tot prachtige resultaten heeft geleid en nog leidt, zoals hiervoor reeds gememoreerd. Maar de Stichting Burundi met naast vrijwilliger Henk ter Braak ook de vrijwilligers Leonie Siers en Anne-Margreet Braakman in haar gelederen is met meer zaken bezig om de inwoners van dat straatarme land een redelijker bestaan te bezorgen. Schoon drinkwater is één van de grote dingen die daartoe bijdragen, maar daarnaast lopen er een aantal kleinschaliger projecten: het schoenenproject, een geitenproject, een bijenproject en dan het erg belangrijke micro-kredietenproject. Dat laatste heeft met de eerdere activiteiten te maken. Essentie: geen hulp door geld te schenken, maar het bijeen gesponsorde geld rechtstreeks investeren in zeer gewenste activiteiten, waardoor geen cent aan een ‘strijkstok’ blijft kleven: ‘concrete hulp die werkt’….

Een ‘Boerenleenbank’ in Burundi…..
Het zijn allemaal projecten met het grote doel de bevolking aan werk te helpen en ze daardoor te laten komen tot  ‘zelfredzaamheid’. Geen geld schenken, maar mensen de mogelijkheid bieden het geld zelf te verdienen, dus door voor hen werkgelegenheid te scheppen, waardoor ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Die projecten worden in Burundi zelf mede begeleid door broeders van de congregatie Ben Yozefu en vrouwen van een aantal vrouwenassociaties. Al jaren wordt  zo het door de SHB bijeen gesponsorde geld, zoals het statiegeld van Plus, eveneens gebruikt voor het verstrekken van zogenoemde micro-kredieten door deze Stichting aan de bewoners om daarmee een eigen bedrijfje te kunnen beginnen en dan met name bedrijfjes als een landbouwbedrijf, een geitenboerderij of een honingfabriekje en ook een schoenenfabriekje. Vergelijkbaar met wat Koningin Maxima nastreeft met haar micro-kredietenproject. Het is in Burundi een zeer geslaagd initiatief van de SHB gebleken en nu zijn er ver gevorderde plannen om voor het verlenen van micro-kredieten (naar het vroegere Nederlandse voorbeeld) een soort speciale ‘Boerenleenbank’ op te richten. Dit in samenwerking met een aantal betrouwbare en deskundige mensen uit het land zelf. Daarover mogelijk later meer. Namens de Stichting Help Burundi tot slot ook via dit ‘kanaal’: ‘Klanten, Jan en echtgenote en Plus-medewerkers van harte bedankt voor de zeer gewaardeerde ondersteuning van dit statiegeld-project!’

Bron: Piet de Jager/ Dinkelland Visie

 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee