Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Afrika ontwikkelingssamenwerking arrow Afrika zwaar getroffen door economische crisis
Afrika zwaar getroffen door economische crisis
woensdag 11 maart 2009

12 maart 2009 (MO) - Door de economische crisis dreigt het Afrikaanse continent nog dieper weg te zakken in armoede en conflicten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt aan op onmiddellijke actie. Het rapport werd dinsdag, tijdens een grote conferentie in Dar-es-Salaam in Tanzania, bekendgemaakt. Het is de eerste conferentie die zich specifiek op Afrika richt.

Het IMF waarschuwde dat de wereldwijde recessie, de dalende prijzen van grondstoffen en opgedroogde kredietmarkten een grote bedreiging vormen voor Afrikaanse economieën. Deelnemers van de conferentie in Tanzania wezen erop aan dat privébedrijven uit westerse landen meer financiële steun of bailouts kregen dan Afrika. 

De directeur van het IMF, Dominique Strauss-Kahn heeft toegegeven dat het IMF de Afrikaanse landen niet altijd juiste raad gaf voor het verbeteren van hun economie. Vele Afrikaanse landen vragen daardoor steun aan het fonds.  “Tot voor kort dachten we bij het IMF dat we, als een land om geld vroeg, ook alle andere problemen van dat land moesten oplossen. We moeten ons focussen op het oplossen van problemen die een land nu heeft, in plaats van alle problemen aan te pakken die het ooit heeft gehad”, aldus Strauss-Kahn.

Aanpak ellende
Voormalig VN-secretaris-generaal Koffi Annan omschreef de huidige economische dreiging als ‘het economische equivalent van een tsunami’. Hij heeft een reeks van voorstellen naar voren gebracht die gericht zijn op de aanpak van de ellende in Afrika. Hij riep op tot een dramatische stijging van de concessionele leningen, extra inspanningen van rijke landen om de kosten van overmakingen te verminderen, en meer inzet om de veiligheid te verbeteren.

Het IMF zegt dat veel Afrikaanse landen niet over de nodige middelen beschikken om de armen van de economische neergang te beschermen. Externe hulp is noodzakelijk.

Er wordt verwacht dat het IMF om een substantiële verhoging van de financiering vraagt op de G20-top die volgende maand in Londen plaatsvindt.

Afrikaanse banken werden in de eerste fase van de wereldwijde economische neergang gespaard, omdat de banken weinig tot geen investeringen hadden in giftige activa, die de crisis hebben uitgebroken.

Auteur: Chaima Haskal

 
< Vorige   Volgende >
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee