Wij zijn ANBI

G8-landen willen ontwikkelingshulp uitbreiden
zaterdag 05 april 2008
De informele groep van de zeven grootste industriële mogendheden (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) en Rusland (G8) willen hun ontwikkelingshulp voor Afrika en andere arme regio's uitbreiden. Met het oog op de wereldwijd duidelijk gedaalde uitgaven voor ontwikkelingshulp geraakten de G8-ministers van Ontwikkelingssamenwerking het na een tweedaags overleg in Tokio eens over de noodzakelijkheid hun gedane beloftes na te komen. Daling van 8,4 procent
Volgens gisteren nog gepubliceerde voorlopige cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daalden de betalingen vorig jaar met 8,4 procent.

Japan belooft tij te keren
Zo beloofde gastland Japan de teruglopende trend bij de eigen ontwikkelingshulp om te keren. Het is betreurenswaardig dat de Japanse financiële hulp in 2007 in vergelijking met het jaar daarvoor met 30 procent is gedaald, zei minister van Buitenlandse Zaken Masahiko Komura. Op de OESO-lijst van de 22 donorlanden zakte Japan naar de vijfde plaats, meteen de laagste stek sinds 1972.

Millenniumdoelstellingen
Duitsland steeg dan weer naar de tweede plaats. Volgens de Duitse minister van Ontwikkelinghulp Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) laten de OESO-cijfers "slechts één besluit toe: ondanks grote inspanningen betalen de industrielanden onvoldoende om de millenniumdoelstellingen tegen 2015 te bereiken".

Geloofwaardigheid G8
Een van die doelen is de armoede tegen 2015 te halveren. Bij hun vergadering van 2005 in het Britse Gleneagles hadden de G8-landen toegezegd hun hulp met 50 miljard dollar te verhogen op reëel 130 miljard dollar en de hulp aan Afrika tussen 2004 en 2010 te verdubbelen. Van de omzetting van de beloftes hangt de geloofwaardigheid van de G8 af, verklaarde een Japanse regeringsambtenaar aan het persagentschap Kyodo. De G8-Ontwikkelingsministers willen duidelijk signaleren, dat ze hun inspanningen voor de hulp aan ontwikkelingslanden kwalitatief en kwantitatief willen uitbreiden.

Nieuwe donorlanden
De deelnemers aan de conferentie in Tokio spraken zich bovendien uit voor partnerships met nieuwe donorlanden als India en China. Aan het G8-overleg nemen ook vertegenwoordigers van deze beide landen deel alsook van Brazilië, Mexico, Maleisië, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en van Afrikaanse regionale organisaties.

Bovendien werden onderwerpen over ontwikkelingspolitiek voor de G8-top van 7 tot 9 juli in het Noord-Japanse Toyako voorbereid. Klimaatbescherming en het thema Afrika staan daarbij bovenaan de agenda. (belga/lb)
 
< Vorige
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee