Wij zijn ANBI

Burundi verlengt voorarrest vermeende coupplegers
dinsdag 31 oktober 2006

Het hoogste rechtscollege in Burundi heeft het voorarrest verlengd van oud-president Domitien Ndayizeye, voormalig vice-president Alphonse Kadege en zes andere personen die drie maanden geleden zijn aangehouden op verdenking van het beramen van een staatsgreep. Critici stellen dat de regering de beschuldigingen heeft verzonnen om vooraanstaande oppositieleiders zonder aanklacht te kunnen vasthouden.

Het besluit de acht verdachten vast te houden werd zaterdag tijdens een zitting achter gesloten deuren genomen, maar pas dinsdag bekendgemaakt. Advocaat van de verdediging Anatole Miburo noemde het een politiek besluit.

De huidige president van Burundi, Pierre Nkurunziza, werd in 2005 gekozen als leider van een regering waarin Hutu's de meerderheid hebben. De regering-Nkurunziza verving een overgangsregering van Hutu's en Tutsi's, die werd geleid door de Hutu Ndayizeye en de Tutsi Kadege. De overgangsregering voerde een bestandsovereenkomst uit die een einde maakte aan een in 1993 uitgebroken burgeroorlog, die in ongeveer twaalf jaar zeker tweehonderdduizend mensen het leven kostte.

Bron: ANP

 
< Vorige
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee