Wij zijn ANBI

Ex-president Burundi gearresteerd
maandag 21 augustus 2006

(Novum/AP) - Ex-president Domitien Ndayizeye van Burundi is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een samenzwering die tot doel had een coup te plegen. Dit heeft het hoofd van de Burundese inlichtingendienst maandag bekendgemaakt. Momenteel is hij lid van de senaat. Hij werd voor de deur van het senaatsgebouw in de hoofdstad Bujumbura gearresteerd.

Op 1 en 2 augustus werden in Burundi ook al negen veronderstelde samenzweerders gearresteerd, onder wie de voormalige vice-president Alphonse Kadege. Onbekend is echter of de arrestaties verband houden met uitlatingen die de huidige president van Burundi, Pierre Nkurunziza, deed in maart. Nkurunziza zei toen dat een samenzwering was ontdekt waarbij drie legerofficieren en twee officieren van de politie betrokken waren.

Ndayizeye stond als president iets langer dan twee jaar aan het hoofd van de overgangsregering die aantrad nadat met een reeks vredesakkoorden een eind was gekomen aan de twaalf jaar durende burgeroorlog in Burundi. Ndayizeye was president tot vorig jaar augustus. Zijn diplomatieke onschendbaarheid is zondag opgeheven, meldde de staatsradio maandag.

In 1993 werd de eerste democratisch gekozen president van Burundi, een Hutu, vermoord door Tutsi-militairen. De moord vormde de aanleiding tot een burgeroorlog die aan meer dan 250.000 mensen het leven kostte. In augustus vorig jaar werd oud-rebellenleider Nkurunziza door het parlement tot president gekozen.

Bron: Novum/AP


 
< Vorige   Volgende >
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee