Wij zijn ANBI

Centraal Afrika start multinationale vredeskracht
maandag 19 november 2007

Centraal-Afrika is op weg om zich te voorzien van een multinationale vredeskracht, die eenheden groepeert uit een tiental landen. Dat heeft de Congolese pers bekendgemaakt. De vredeskracht - FOMAC (Force multinationale de l’Afrique centrale) genaamd - werd opgericht in het kader van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (CEEAC), die sinds eind oktober voorgezeten wordt door de Democratische Republiek Congo.

“In een eerste fase zal elke lidstaat honderd soldaten ter beschikking stellen van de CEEAC, als een eerste bijdrage”, zo meldt de Congolese krant Le Potentiel. De CEEAC werd opgestart in 1983 en groepeert elf landen uit de regio: Angola, Burundi, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Gabon, Equatoriaal-Guinea, Sao Tomé en Principe, Rwanda en Tsjaad.

De FOMAC is een lichte brigade van 1.600 mensen afkomstig uit die elf landen. Ze is zaterdag tijdens de militaire oefening “Bahr el-Gazel 2005″ in Tsjaad opgestart. Verscheidene Afrikaanse staatshoofden, onder wie de Congolees Joseph Kabila (de huidige voorzitter van de CEEAC), woonden de militaire oefening bij. In Afrika bestaan reeds verschillende andere regionale vredeskrachten, zoals de ECOMOG en de SADC.

Bron: De Morgen

 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee