Wij zijn ANBI

Nieuw wereldrecord tegen armoede
donderdag 18 oktober 2007

Stand up and speakOp wereldarmoededag 17 oktober voerden meer dan 43,7 miljoen mensen in 127 landen actie tegen armoede. Een ruime verbetering van het record van vorig jaar, toen 23,5 miljoen mensen van zich lieten horen.

Zo’n tweehonderd kinderen, vrouwen en mannen zingen op Wereldarmoededag 17 oktober op het Plein in Den Haag tegen armoede. Vanonder hun poncho’s, want het regent flink, klinkt een indrukwekkende oproep om een einde te maken aan de armoede in de wereld.

Uit volle borst zingt minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking mee met het Poverty Requiem, een muziekstuk tegen armoede. Van de campagne EEN krijgt hij bijna 68.000 stemmen mee om druk uit te oefenen op Wereldbank om de millenniumdoelen te halen.

Naast minister Koenders zingen ook andere politici mee, zoals Femke Halsema (GroenLinks), Jacques Tichelaar (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA). De minister: "Twee miljard mensen moeten leven van minder dan 2 dollar per dag. Daar moeten we iets aan doen. Ik zie al deze avatars als mijn bondgenoten in deze strijd."

De avatars die op het Plein massaal worden meegedragen, zijn digitale alter-ego’s van de mensen die op de EEN-website hun stem tegen armoede hebben uitgebracht. In totaal geven bijna 68.000 mensen hun stem mee aan Koenders.

De acties op andere plaatsen in de wereld varieerden van voetbalwedstrijden tot women’s tribunals on poverty over hoe uitsluiting en discriminatie van vrouwen ontwikkeling in de weg staat. De wereldwijde actie ‘Stand Up and Speak Out’ is georganiseerd door de Verenigde Naties samen met de Global Call to Action against Poverty (GCAP). Letterlijk en figuurlijk stonden ruim 47 miljoen mensen op vóór de millenniumdoelen en tégen de armoede wereldwijd.

Rijke landen aan zet
Kumi Naidoo, voorzitter van GCAP: "De verbetering van ons record in het Guiness Book of Records geeft aan dat we een groeiende beweging zijn. Steeds meer mensen dringen aan bij hun leiders om armoede en onrechtvaardigheid aan te pakken. De toegenomen lobby van mensen in ontwikkelingslanden geeft aan dat zij meer inspraak willen in hoe de welvaart wordt verdeeld. De beurt is nu aan de rijke landen."

De minister bezoekt deze week de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington. Samen met minister Bos zal hij aandringen op het halen van de millenniumdoelen. Koenders zegt zich gesteund te voelen door deze wereldprimeur van een real life-virtuele demonstratie.
 

 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee