Wij zijn ANBI

Talent Veendam in selectie Burundi
donderdag 08 maart 2007

Elvis BanyihwabeElvis Banyihwabe heeft donderdag zijn eerste uitnodiging voor het nationale elftal van Burundi ontvangen. Het geboorteland van de speler van Jong BV Veendam speelt op 25 maart een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup in en tegen Botswana. "We hebben er weer een international bij", aldus een trotse Dick Lukkien, de trainer van Jong Veendam.

Elvis Banyihwabe kwam vorig jaar in het nieuws doordat zijn doodgewaande zus toch in leven was. Omdat zijn ouders al vermoord waren en zijn zus verdwenen was, ging Elvis Banyihwabe ervan uit dat hij de enige overlevende was van zijn familie door het oorlogsgeweld in Burundi.

Zijn zus bleek niet dood te zijn, maar was ook gevlucht voor het oorlogsgeweld. Ze werd gevonden in een vluchtelingenkamp in Kenia. Tros Vermist probeerde samen met Joop Gall, trainer van het eerste elftal van Veendam, Banyihwabe’s zus naar Nederland te halen.

Dit mislukte doordat de IND(Immigratie-en Naturalisatiedienst) hier een stokje voor stak. Banyihwabe’s zus zou namelijk in Nederland willen blijven, het zogenaamde: 'vestigingsgevaar.' Ondanks vele negatieve reacties, bleef de IND bij haar standpunt. Helaas voor Elvis Banyihwabe heeft hij zijn zus niet mogen ontmoeten. Begin oktober 2006 overleed ze namelijk.

Trainer van het beloftenelftal: Dick Lukkien is blij voor Elvis: "Doordat de concurrentie in ons beloftenelftal groot is, komt Elvis weinig aan spelen toe. Dit is dan ook een positieve opsteker voor hem."

Banyihwabe is de derde international van BV Veendam. Zo speelt Mile Krstev voor Macedonië en Angelo Cijntje voor de Nederlandse Antillen. Toch is het vreemd dat BV Veendam geen vierde international heeft: basisspeler Kassim Bizimana, ook uit Burundi, is nog nooit opgeroepen voor het nationale elftal.

 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee