Wij zijn ANBI

Nieuws van Help Burundi
Landen rond Grote Meren zetten vredesintenties op papier
dinsdag 12 december 2006

BRUSSEL, 12 december 2006 (IPS) - Komt er stilaan een einde aan de onrust in de regio van de Grote Meren? De voorbije jaren leken de Democratische Republiek Congo en zijn buurlanden één enorme brandhaard. Maar eind deze week ondertekenen achttien Afrikaanse landen in Nairobi een pact over stabiliteit, veiligheid en ontwikkeling.

Succesvolle vredesinitiatieven en democratische ontwikkelingen hebben de situatie rond de Grote Meren doen opklaren. In de zomer van vorig jaar had Burundi de hoop op betere tijden al doen ontkiemen met geslaagde verkiezingen. Het land wordt sinds 1993 geplaagd door een burgeroorlog, die de laatste jaren grotendeels kon worden ingedamd. De presidentsverkiezingen van oktober in Congo zijn niet uitgedraaid op een nieuwe ronde van geweld, en dat stemt de hele regio hoopvol. "Vrede en veiligheid in Congo zijn fundamenteel voor de stabiliteit in de hele regio", verklaarde de Tanzaniaanse buitenlandminister Asha-Rose Migiro maandag op een interministeriële conferentie in Nairobi. Die gaat donderdag 14 december over in de regionale top.

Lees meer...
 
NEC legt international uit Burundi vast
vrijdag 08 december 2006

NEC heeft zich versterkt met een Burundese international. Saidi Ntibazonkiza kwam zevenmaal uit voor de Afrikaanse nationale ploeg en tekende een contract van 2,5 seizoen bij de Nijmeegse formatie.

Ntibazonkiza is een 19-jarige aanvaller.

 
Burundi verlengt voorarrest vermeende coupplegers
dinsdag 31 oktober 2006

Het hoogste rechtscollege in Burundi heeft het voorarrest verlengd van oud-president Domitien Ndayizeye, voormalig vice-president Alphonse Kadege en zes andere personen die drie maanden geleden zijn aangehouden op verdenking van het beramen van een staatsgreep. Critici stellen dat de regering de beschuldigingen heeft verzonnen om vooraanstaande oppositieleiders zonder aanklacht te kunnen vasthouden.

Lees meer...
 
Prinses Máxima over microkrediet
zaterdag 14 oktober 2006

Foto prinses MaximaTwee dagen voor de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend aan de Bengaalse econoom Muhammad Yunus (bedenker van het microkrediet) en de Grameen Bank,  hield prinses Máxima op een financiële conferentie in Basel een toespraak over dat onderwerp. ,,World financial systems are not inclusive today. Well over three billion people do not have access to basic financial services such as credit, savings and insurance'’, zei Máxima, die lid is van een VN-werkgroep die microkrediet moet stimuleren. Het feit dat deze kleine leningen aan arme mensen in ontwikkelingslanden worden verstrekt, en dat er vaak geen onderpand is, hoeft niet te betekenen dat een bank er meer risico mee loopt. ,,For instance, while micro credits lacks physical collateral, they are underpinned by substantial social collateral, a system which has ensured strong group pressure to repay loans in time.'’

 

Zie hieronder verder de hele speech.

Lees meer...
 
Ex-president Burundi gearresteerd
maandag 21 augustus 2006

(Novum/AP) - Ex-president Domitien Ndayizeye van Burundi is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een samenzwering die tot doel had een coup te plegen. Dit heeft het hoofd van de Burundese inlichtingendienst maandag bekendgemaakt. Momenteel is hij lid van de senaat. Hij werd voor de deur van het senaatsgebouw in de hoofdstad Bujumbura gearresteerd.

Op 1 en 2 augustus werden in Burundi ook al negen veronderstelde samenzweerders gearresteerd, onder wie de voormalige vice-president Alphonse Kadege. Onbekend is echter of de arrestaties verband houden met uitlatingen die de huidige president van Burundi, Pierre Nkurunziza, deed in maart. Nkurunziza zei toen dat een samenzwering was ontdekt waarbij drie legerofficieren en twee officieren van de politie betrokken waren.
Lees meer...
 
Burundi het minst gelukkige land ter wereld
vrijdag 28 juli 2006

LEICESTER - Denemarken is het gelukkigste land van de wereld, Burundi het minst gelukkig. Althans volgens onderzoek van de psycholoog Adrian White van de Britse Universiteit van Leicester. Hij publiceert zijn 'Wereldkaart van Geluk' vrijdag. Nederland staat op de vijftiende plaats.

Hij baseert zijn studie behalve op materiaal van onder meer de Verenigde Naties en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ook op een enquête die wereldwijd door ruim 80.000 mensen werd ingevuld. Uit de gegevens komt naar voren dat gezondheid belangrijker is dan welvaart of onderwijs.

Lees meer...
 
EU keurt plan voor ontwikkelingshulp Afrika goed
maandag 12 december 2005

De Europese Unie heeft maandag een plan goedgekeurd dat armoede in Afrika wil verlichten en de Europese regeringen houdt aan hun belofte om de ontwikkelingshulp aan het continent de komende jaren te verdubbelen.

Het plan moet de betrekkingen tussen Europa en Afrika grondig herzien. Volgens eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking Louis Michel moet de EU paternalisme vermijden en niet op de stoel van de Afrikaanse regeringen gaan zitten. Wel moet ze helpen de capaciteiten van Afrikaanse leiders te verbeteren en goed bestuur te bevorderen.

Lees meer...
 
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee