Wij zijn ANBI

Nieuws van Help Burundi
FAO voorspelt ernstige voedseltekorten in Burundi
woensdag 27 augustus 2008

BUJUMBURA, 27 augustus 2008 (IRIN) - delen van Oost-en Zuid-Burundi zijn bedreigd met acute voedseltekorten door lage landbouw-opbrengsten verergerd door een toestroom van terugkerende vluchtelingen, zegt een ambtenaar van de VN-Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO). 

Tijdens de presentatie aan de Voedsel-Veiligheidsraad op 26 augustus in de hoofdstad Bujumbura zei de FAO-consultant, Methode Niyongendako, dat het noorden van het land ook zou worden geraakt door deze crisis.

Hoewel het noorden van het land niet zouden worden gespaard, zijn de meest getroffen gebieden het Kumoso gebied in het Oosten en Imbo in het Zuiden.

Lees meer...
 
Burundese regering en rebellen beëindigen vijandelijkheden
maandag 26 mei 2008

De Burundese regering en de rebellen van de Forces nationales de Libération (FNL) hebben maandag een akkoord ondertekend over een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden. In de overeenkomst staat te lezen dat de gevechten zonder voorwaarden worden stopgezet in de loop van maandag.

Lees meer...
 
Veiligheidssituatie in Burundi zorgelijk
donderdag 24 april 2008

In de nacht van 17 op 18 april 2008 werd door de Palipehutu-FNL een grootscheepse aanval gelanceerd op de hoofdstad Bujumbura. Nieuwe aanvallen zijn niet uit te sluiten in de komende dagen.

Niet essentiële reizen naar Burundi worden dan ook sterk afgeraden. Het ministerie van buitenlandse zaken van Nederland en ook het ministerie van buitenlandse zaken van België raadt reizigers, die gepland hadden in de komende dagen naar Burundi te komen, aan om hun reis uit te stellen. Deze aanbeveling zal herzien worden van zodra de situatie wijzigt.

Lees meer...
 
VN repatrieert vluchtelingen Burundi
woensdag 02 april 2008

VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft 300.000 Burundese vluchtelingen gerepatrieerd uit kampen in Tanzania. Daarnaast keerden bijna honderdduizend Burundezen zelf terug naar hun vaderland, aldus Unhcr vandaag.

Begin jaren negentig vluchtten bijna een half miljoen Burundezen naar hun zuiderbuur Tanzania toen geweld uitbrak. De operatie van de VN begon in 2002.

Lees meer...
 
Burundi: Kroniek van een aangekondigde dictatuur
vrijdag 28 maart 2008

Burundi wordt bestuurd door een voormalige rebellenbeweging. Het land en zijn bevolking worden er niet beter van. Integendeel. De mensenrechten worden met voeten getreden, corruptie en vriendjespolitiek vieren hoogtij. Op de heuvels van Burundi lijden de mensen honger, ze hebben geen dak boven hun hoofd en geen grond om te bewerken. En vooral: ze hebben geen kansen en mogelijkheden om tien jaar burgeroorlog te verwerken.

Nog geen kilometer buiten Bujumbura neemt de hitte af, verstomt het stedelijk rumoer en groeit de armoede. Het straatbeeld verandert abrupt. Geen strak en modieus geklede meisjes en jongens meer, maar vermoeide en getaande mannen en vrouwen in grauwe vodden. Bestickerde 4x4's maken plaats voor dieseldampende taxibusjes en vooral heel veel zwoegende jongens op en naast hun fietsen, zwaar beladen met houtskool, groenten of kratten bier. Slimmeriken grijpen de bumpers van voorbijrijdende trucks vast en laten zich naar boven trekken.

Lees meer...
 
“De Burundese jeugd beheerst enkel de taal van geweld”
vrijdag 22 februari 2008

Wapens en geweld beheersen de Burundese samenleving. De regering zou het tij kunnen keren door een beter economisch en sociaal beleid, maar neemt onvoldoende maatregelen volgens de VN. Bo Schack, het hoofd van het VN-secretariaat voor vluchtelingen (UNHCR) trekt aan de alarmbel: een humanitaire crisis dreigt als de Burundese regering niet in actie schiet.

Burundi blijft ook na de burgeroorlog, in de jaren 1993 tot 2001, kampen met geweld. De slabakkande economie en een gebrek aan sociale faciliteiten liggen aan de basis van de grote maatschappelijke frustratie. Burundi behoort tot de armste landen ter wereld, de helft van de bevolking leeft in armoede. Volgens een VN-studie over wapenbezit in Burundi bezitten ongeveer honderdduizend gezinnen kleine of lichte wapens, een gevolg van de burgeroorlog. En het VN-secretariaat voor vluchtelingen (UNHCR) maakt zich zorgen over de duizenden Burundese ex-vluchtelingen die gerepatrieerd worden uit buurland Tanzanië. De huidige maatschappelijke voorzieningen – zoals onderwijs en gezondheidszorg - volstaan nauwelijks voor de gewone bevolking. Bo Schack, die de Burundese UNHCR-afdeling leidt trekt aan de alarmbel.

Lees meer...
 
Burundese boeren blijven zweren bij giftige pesticide DDT
maandag 07 januari 2008

BUJUMBURA, 6 januari 2008 (IPS) - Ondanks het verbod blijven de meeste Burundese buren DDT en andere giftige stoffen gebruiken om hun oogst te beschermen. De consumenten- en milieuorganisaties eisen dat de overheid dringend ingrijpt om de illegale praktijk te stoppen.

De pesticiden, die al meer dan twintig jaar verboden zijn maar nog altijd illegaal het land binnenkomen, vergiftigen langzaam maar zeker het land en de inwoners. De grootste boosdoeners zijn DDT en andere giftige bestrijdingsmiddelen die de boeren gebruiken om hun maïs, katoen en koffieplanten te beschermen tegen insecten.

Volgens Amissi Hamimou, expert bij het ministerie voor Landbouw kiezen de boeren voor de gevaarlijke pesticiden omdat moderne middelen drie keer zoveel kosten. De Organisation pour la défense de l’environnement au Burundi (ODEB) herinnerde er in haar laatste rapport aan dat DDT een stof is die meer dan vijftig jaar aanwezig blijft in het milieu en zich langzaam opstapelt in het organisme. Koeien die gras eten in de buurt van een veld waar DDT gebruikt is, leveren besmet vlees en besmette melk. De DDT wordt door de regen ook afgevoerd naar rivieren en meren. Ze komen via het water of via vissen in het menselijk organisme terecht. Ook wilde dieren worden het slachtoffer en sommige vogelsoorten zijn zelfs met uitsterven bedreigd.

Lees meer...
 
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee