Wij zijn ANBI

Nieuws van Help Burundi
Vluchteling uit Burundi steekt zichzelf in brand
dinsdag 11 december 2007
Patrick Simbomana in actie voor ZFCDe man, die zichzelf vorige week in brand heeft gestoken in het gemeentehuis van Haren en aan zijn verwondingen is overleden, is de 24-jarige Patrick Simbomana.

Simbomana was een vluchteling uit Burundi, die in Haren op kamers woonde. De politie heeft geen nabestaanden van hem kunnen vinden. Daarom wordt hij op kosten van de gemeente begraven. Dit gebeurt donderdagmorgen. Vice-voorzitter Van Winsum van ZFC Zuidlaren, de voetbalclub waarbij Simbomana in het eerste elftal speelde, zal spreken tijdens de begrafenis.
Lees meer...
 
Burundi succesvol in jacht op corruptie douaniers
zondag 02 december 2007

BUJUMBURA, 2 december 2007 (InfoSud/vertaling IPS) - Handelaars die vanuit Congo de grens met Burundi oversteken, moeten voortaan een ontvangstbewijs kunnen voorleggen om te bewijzen dat ze regulier invoertaksen hebben betaald aan de douane. De Burundese politie wil zo vermijden dat douaniers het geld in hun eigen zak steken. Niet alleen de Burundese fiscus, maar ook de handelaars zijn blij met de extra controle.

“We zijn al gecontroleerd”, zo roept een groepje Congolese vrouwen beladen met stoffen. De zoveelste controle op het 20 kilometer lange traject tussen Gatumba op de grens met Congo en de hoofdstad Bujumbura is er zichtbaar teveel aan. Sinds enkele maanden moeten ze niet alleen stoppen voor de wegversperringen van de douane, maar ook voor de anti-corruptiepolitie die controleert of er geen geld aan de handen van de douaniers is blijven plakken.

Lees meer...
 
Burundi dreigt 32 internationale NGO's uit te wijzen
zaterdag 24 november 2007

BUJUMBURA, 24 november 2006 (IPS) - 32 van de 95 internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's) in Burundi kunnen het land worden uitgezet omdat ze geen jaarrapport bezorgd hebben aan de Burundese overheid. Dat zegt Espérance Niyonemeza, hoofd van het nationale bureau voor de coördinatie van internationale ngo’s binnen het Burundese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Om welke ngo’s het precies gaat werd niet bekendgemaakt. Niyonemeza zei dat toen haar regering in augustus 2005 aan de macht kwam, diverse internationale ngo’s niet bleken te voldoen aan de overheidsvoorwaarden. Haar bureau is samen met andere ministeries de zaak aan het onderzoeken en plant terreinbezoeken aan de ngo’s die geen verslagen indienden. De kans bestaat dat Burundi het voorbeeld volgt van buurland Rwanda. Dat wees na de genocide van 1994 diverse ngo’s de deur omdat ze ineffectief waren of zich niet aan de wet hielden.

Lees meer...
 
Verzoening in Burundi: "Liever praten dan procederen"
zondag 23 september 2007

BUJUMBURA (INFOSUD/SYFIA), 19 september 2007 (InfoSud/vertaling IPS) - Met elkaar praten onder toezicht van een bemiddelaar gaat sneller en is goedkoper dan naar de rechtbank trekken. De mensen in de voormalige conflictgebieden in Burundi en in de Congolese provincie Kivu hebben van de juridische nood een deugd gemaakt om een oplossing te vinden voor geschillen over land tussen oude en nieuwe eigenaren.

Voor Nyandwi Nicodème, Pierre Bandyatuyaga en Bakina Rameke begint het nieuwe leven sneller dan verwacht. De drie zijn na 30 jaar ballingschap teruggekeerd naar hun geboortegrond in het zuiden van Burundi en hebben hun akkers teruggekregen in goede verstandhouding met de mensen die de gronden in bezit hadden genomen.

De minnelijke schikking kwam tot stand voor een lokale verzoeningscommissie. Dergelijke commissies schieten in Burundi en de naburige Congolese provincie Zuid-Kivu als paddenstoelen uit de grond, vooral in landelijke gebieden waar door de terugkeer van de vluchtelingen na jaren van oorlogsgeweld talrijke geschillen over landeigendom ontstaan. De commissies zijn het werk van gespecialiseerde ngo’s of van de katholieke kerk.

Lees meer...
 
Meer dan 20 doden bij gevechten in Burundese hoofdstad
zondag 09 september 2007

In de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn dinsdag 21 mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen twee takken van de Forces nationales de libération (FNL), de laatste rebellengroep van het land. Dat heeft een woordvoerder van de Burundese politie meegedeeld.

Lees meer...
 
Analfabeetjes stimuleren boekverkoop Burundi
zondag 02 september 2007
Jean Bosco Nzosaba - InfoSud/vertaling IPS
De straatverkopertjes van Bujumbura kunnen zelf niet lezen of schrijven, maar zijn wel verantwoordelijk voor de revival van het boek in de Burundese hoofdstad. Tweedehandsboeken zijn sinds enkele maanden het topproduct van de ambulante straatverkoop in Bujumbura, en de straatkinderen pikken hun graantje mee.
Naast pindanoten, eieren en diverse gadgets vind je aan de geïmproviseerde kraampjes in de straten van Bujumbura de laatste tijd steeds vaker oude schoolboeken, woordenboeken en zelfs romans terug. Wat er in de boeken staat laat de verkopers, meestal ongeletterde straatkinderen, onverschillig, maar ze weten wel hoeveel het moet kosten.

“Ik heb nooit leren lezen, maar ik kan de boeken wel uit elkaar houden en bepaal mijn prijs op grond van wat ik er zelf voor heb betaald”, zegt de jonge Pie Nzokira, “Het is een beetje zoals met andere koopwaar als kleren of zo. Op elk boek maak ik een beetje winst en omdat ik nergens ben ingeschreven en geen vaste standplaats heb, betaal ik geen belastingen.” De boekenbusiness levert Pie elke dag ongeveer 2000 Burundese frank (1,3 euro) op.
Lees meer...
 
Keukenafval helpt Bujumbura bomen sparen
zaterdag 25 augustus 2007

De Burundese hoofdstad heeft een vervelend probleem omgezet in pure winst. Huisafval wordt er nu verwerkt tot briketten die het verbruik van houtskool terugdringen.

Tot vorig jaar wist het stadsbestuur van Bujumbura geen weg met al het afval dat de stedelingen elke dag produceren. Bergen vuilnis zorgden voor onhygiënische toestanden.

De ommezwaai kwam er toen de stad besloot de ophaling en verwerking van afval uit te besteden. De nieuwe Vereniging voor Ontwikkeling en Armoedebestrijding (ADLP) zag haar kans. De organisatie importeerde vanuit Rwanda een procédé waarbij huishoudelijk afval – vooral groenteresten en fruitschillen - wordt verwerkt in briketten die in kachels en kookvuurtjes kunnen worden gebruikt.

De eerste briketten kwamen in augustus vorig jaar op de markt. Volgens de ADLP kost koken op de nieuwe brandstof maar half zo veel als koken met de traditionele houtskool. De briketten vinden dan ook gretig aftrek. Zelfs de nationale politie, een grootverbruiker van hout en houtskool, gebruikt de briketten al.

Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 15 van 17
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee