Wij zijn ANBI

Nieuws van Help Burundi
Koenders: prijs malariapil in Afrika moet omlaag
vrijdag 11 januari 2008

Prijs malariaplillen moet omlaagDEN HAAG (ANP) - De prijs van medicijnen tegen malaria in Afrikaanse landen moet drastisch omlaag. Ook moeten er op grotere schaal klamboes worden verspreid onder de risicogroepen om de ziekte te voorkomen. 

Dit zei minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking woensdag in het kader van de Afrika Malaria Dag die dit jaar voor het eerst in Nederland werd gehouden.

(Foto ANP)

Lees meer...
 
"Europa heeft Afrika nodig"
zaterdag 08 december 2007

"Europa heeft Afrika net zo hard nodig als andersom." Met deze zin in zijn openingstoespraak vatte de Ghanese president John Kufuor (voorzitter van de Afrikaanse Unie) de reden van de EU-Afrika top in Lissabon bondig samen.

De top, die vier jaar vertraging opliep door de kwestie Mugabe, duldde nu geen uitstel meer, vanwege de snelle economische groei in Afrika en de opmars van China op het donkere continent.

Vandaar dat staatshoofden, regeringsleiders en ministers uit 77 Europese en Afrikaanse landen dit weekend bijeen zijn in Lissabon. Het is een waar circus, met honderden delegatieleden en meer dan 1500 journalisten en cameramensen, die over elkaar heen buitelen om vooral een mooi shot van Robert Mugabe te maken. De BBC heeft zelfs een aparte cameraploeg, die niet van de zijde van Mugabe wijkt.

 

Lees meer...
 
Europees handelsakkoord schept verwarring in Oost-Afrika
woensdag 21 november 2007

KAMPALA, 21 november 2007 (IPS) - De handelsministers van Kenia, Uganda, Tanzania, Rwanda en Burundi staan op het punt een cruciaal handelsakkoord te ondertekenen met de EU. Regeringsmedewerkers in Kenia en Uganda reageren onzeker tot ontstemd.

De ministers van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) kwamen vorige week met de onderhandelaars van de Europese Unie overeen niet later dan 23 november hun handtekening te zetten onder een kaderakkoord over de handel in goederen, markttoegang, ontwikkelingssamenwerking en visserij.

Lees meer...
 
Aidsepidemie stabiliseert zich, aidsgevallen in Burundi nemen toe
dinsdag 20 november 2007

BRUSSEL, 20 november 2007 (IPS) - Het percentage mensen in de wereld dat besmet is met het aidsvirus (HIV) stabiliseert. De aantallen nieuwe besmettingen en mensen die sterven aan aids zijn aan het dalen. De positieve trend is het duidelijkst in Afrika, waar preventie en de behandeling met aidsremmende geneesmiddelen goede resultaten opleveren.

Het nieuws is afkomstig van de VN-organisatie UNAIDS, die in de aanloop naar de Wereldaidsdag op 1 december de actuele cijfers over de epidemie bekendmaakt. In 2007 waren 33,2 miljoen mensen drager van het aidsvirus, nauwelijks meer dan in 2006.

Lees meer...
 
Centraal Afrika start multinationale vredeskracht
maandag 19 november 2007

Centraal-Afrika is op weg om zich te voorzien van een multinationale vredeskracht, die eenheden groepeert uit een tiental landen. Dat heeft de Congolese pers bekendgemaakt. De vredeskracht - FOMAC (Force multinationale de l’Afrique centrale) genaamd - werd opgericht in het kader van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (CEEAC), die sinds eind oktober voorgezeten wordt door de Democratische Republiek Congo.

Lees meer...
 
Als het kon schafte ik ontwikkelingshulp af
vrijdag 02 november 2007

minister ontwikkelingssamenwerking Bert KoendersDe politisering van het donorveld noopt juist tot aanscherping van het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking. En niet tot afschaffing, zegt minister Bert Koenders in een reactie op eerdere artikelen over ontwikkelingssamenwerking.

‘De functie van minister voor Ontwikkelingssamenwerking kan vervallen’ schreef Ferdinand van Dam provocerend in deze krant (Opinie & Debat, 27 oktober). Hulp is meer en meer deel geworden van een wereldwijde grondstoffenoorlog, vooral door de bestorming van het klassieke donorveld door China en India. Van Dam meent dat de Nederlandse hulpstroom in z’n geheel kan worden overgeheveld naar de multilaterale instellingen zoals de Wereldbank, die minder bureaucratisch en meer vraaggestuurd te werk zouden gaan. Bovendien zouden onze euro’s voor ontwikkelingslanden vooral ten goede moeten komen aan de allerarmsten. Een week eerder werd dat laatste ook betoogd door een aantal ontwikkelingseconomen (NRC Handelsblad, 20 oktober).

Lees meer...
 
Nieuw wereldrecord tegen armoede
donderdag 18 oktober 2007

Stand up and speakOp wereldarmoededag 17 oktober voerden meer dan 43,7 miljoen mensen in 127 landen actie tegen armoede. Een ruime verbetering van het record van vorig jaar, toen 23,5 miljoen mensen van zich lieten horen.

Zo’n tweehonderd kinderen, vrouwen en mannen zingen op Wereldarmoededag 17 oktober op het Plein in Den Haag tegen armoede. Vanonder hun poncho’s, want het regent flink, klinkt een indrukwekkende oproep om een einde te maken aan de armoede in de wereld.

Uit volle borst zingt minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking mee met het Poverty Requiem, een muziekstuk tegen armoede. Van de campagne EEN krijgt hij bijna 68.000 stemmen mee om druk uit te oefenen op Wereldbank om de millenniumdoelen te halen.

Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 15 van 20
© 2023 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee