Wij zijn ANBI

Home arrow Nieuws arrow Afrika ontwikkelingssamenwerking
Overzicht nieuws Afrika ontwikkelingssamenwerking
Afrika wordt aantrekkelijker voor investeerders
woensdag 15 juni 2011

JOHANNESBURG, 15 juni 2011 (IPS) — Afgenomen bureaucratie en betere politieke omstandigheden maken Afrika ten zuiden van de Sahara aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.

Het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Internationale Zaken bracht afgelopen week experts uit India en Afrika bijeen in Johannesburg, om te praten over het versterken van de Zuid-Zuidsamenwerking. De meeste experts waren het erover eens dat er economische kansen in overvloed zijn.

Lees meer...
 
Live Aid deed Afrika geen goed
dinsdag 07 juni 2011

Live Aid, het popconcert dat Bob Geldof in 1985 voor Afrika organiseerde, heeft het continent niets goeds gebracht. Dat schrijft columnist Ian Birrell in het Britse dagblad Daily Mail. Birrell bekritiseert onder meer het ontwikkelingsbeleid van de Britse premier David Cameron voor wie hij ooit speeches schreef.

Cameron besloot 4 miljard pond extra uit te trekken voor ontwikkelingshulp, ondanks zware bezuinigingen op andere posten. Cameron zou volgens Birrell behoren tot de Live Aid generatie die nu de wereld regeert, maar weinig begrijpt van Afrika en ontwikkelingshulp. De Britse premier noemde zijn herinnering aan Live Aid als reden voor zijn beslissing om extra geld vrij te maken voor hulp.

Lees meer...
 
Zuid-Afrika stapt in ontwikkelingshulp
vrijdag 01 april 2011

Hoewel Zuid-Afrika zelf nog ontwikkelingshulp ontvangt, heeft het plannen voor een eigen ontwikkelingshulporganisatie die ook andere landen moet gaan helpen. Het South African Development Partnership Agency moet halverwege dit jaar een feit zijn.

Zuid-Afrika geeft al sinds 2001 geld aan andere Afrikaanse landen via het African Renaissance Fund. Dat fonds wordt beheerd door het Zuid-Afrikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Lees meer...
 
Afrika wordt opnieuw armer
dinsdag 26 mei 2009

27 mei 2009 (MO) - Afrika krijgt harde klappen door de huidige economische crisis. De gemiddelde groei zou er dit jaar terugvallen tot 2,4 percent. Afrikaanse opiniemakers opperen dat de wereldwijde crisis Afrika ertoe moet aanzetten zijn eigen boontjes te leren doppen. Maar financiële zelfredzaamheid is er vandaag een waanidee.

De Afrikaanse economieën –hoewel steviger dan tien jaar terug– zijn nog sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen, stortingen, toerisme, officiële ontwikkelingshulp en de export van grondstoffen: allemaal inkomsten die door de wereldwijde crisis terugvallen.

Lees meer...
 
Armoede in Afrika: Politieke vrijheid maakt Afrikanen minder arm
maandag 25 mei 2009

BRUSSEL, 26 mei 2009 (IPS) - Afrikaanse landen die hun burgers meer politieke rechten en vrijheden toestaan, zien de armoede meestal achteruitgaan. Dat blijkt uit een studie die 18 Afrikaanse landen tussen 2000 en 2008 onder de loep nam.

In Zambia en Ghana, twee landen die een proces van democratisering hebben doorlopen, is de armoede gestaag afgenomen. In Zimbabwe, Senegal en Madagaskar is de politieke speelruimte verminderd en is ook de armoede erger geworden.

Lees meer...
 
15 miljard dollar voor Afrika
woensdag 13 mei 2009

BRUSSEL, 14 mei 2009 (IPS) - De Afrikaanse Ontwikkelingsbank zal samen met andere internationale financiers de komende twee à drie jaar 15 miljard dollar (11 miljard euro) extra uitlenen in Afrika. Dat maakte de instelling woensdag (13 mei) bekend op haar jaarvergadering in Dakar. Het geld moet de buitenlandse handel ondersteunen, de financiële sector in Afrika versterken en meer infrastructuur- en landbouwprojecten mogelijk maken.

Lees meer...
 
Afrika zwaar getroffen door economische crisis
woensdag 11 maart 2009

12 maart 2009 (MO) - Door de economische crisis dreigt het Afrikaanse continent nog dieper weg te zakken in armoede en conflicten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt aan op onmiddellijke actie. Het rapport werd dinsdag, tijdens een grote conferentie in Dar-es-Salaam in Tanzania, bekendgemaakt. Het is de eerste conferentie die zich specifiek op Afrika richt.

Het IMF waarschuwde dat de wereldwijde recessie, de dalende prijzen van grondstoffen en opgedroogde kredietmarkten een grote bedreiging vormen voor Afrikaanse economieën. Deelnemers van de conferentie in Tanzania wezen erop aan dat privébedrijven uit westerse landen meer financiële steun of bailouts kregen dan Afrika. 

Lees meer...
 
© 2024 Help Burundi - concrete ontwikkelingshulp voor Burundi - help Afrika, help Burundi, help ons mee